Forfatterne


Det er vanskelig å godta, men Franklin W. Dixon - den tilsynelatende forfatteren av Hardy-bøkene - har aldri eksistert. Navnet er en ren fabrikasjon fra Edward L. Stratemeyer og hans Stratemeyer Syndicate, skapt for å skape en følelse av kontinuitet i serien selv om en forfatter skulle gi seg fra skrivingen. Dette var en regel som ble fulgt i alle syndikatets bokserier. Ikke minst gjaldt dette bøkene om Hardy-guttene.

Opp gjennom årene er bøkene blitt skrevet av en rekke ulike personer, og noen har bidratt mer enn andre. Her er en presentasjon av noen av de virkelige forfatterne bak Hardy-bøkene.

Oversikt:
Adams, Harriet
Almquist, John
Button, John
Cohen, Richard
Dougherty, William
McFarlane, Leslie
Strong, Charles S.
Svenson, Andrew E.
Waller jr., GeorgeHarriet Adams
Harriet Adams (f. Stratemeyer, 1892-1982) ble født i Newark i New Jersey 12. desember 1892, og var Edward Stratemeyer og Magdalena Van Camps andre datter. Som lite barn var hun ikke særlig interessert i å være en «dannet, ung kvinne som holdt seg hjemme i huset». I stedet klatret hun i trærne, lekte med guttene i nabolaget og elsket bøker fra ung alder. I 1915 giftet hun seg med Russell Vroom Adams, og sammen med ham fikk hun fire barn. Men det voksne livet tilbrakte hun i familiebedriften Stratemeyer Syndicate.

I 1930 døde nemlig faren, og bedriften ble overlatt til Harriet og hennes søster, Edna. Sistnevnte tok hånd om den daglige driften, mens Harriet tok seg av manuskriptene og kontakten med forlaget. I starten skrev begge de to søstrene synopsiser til både Hardy- og Nancy Drew-bøker, men etter en tid var det Harriet som tok det fulle og hele ansvaret. I 1942 giftet søsteren seg, og trakk seg ut av syndikatet.

I 1959 bestemte Harriet S. Adams at både Hardy- og Nancy Drew-bøkene skulle omskrives og tilpasses et mer moderne samfunn. Hovedkarakterene i bøkene ble mer forbilledlige, med et godt forhold til lovens lange arm, mens kritikkverdige forhold som rasisme og stereotypiske fremstillinger av andre kulturer også ble tonet ned. Hun styrte syndikatet med stødig hånd i 52 år, helt frem til hennes død i 1982. Hun døde i hjemmet i Pottersville i New Jersey av et hjerteinfarkt mens hun så Trollmannen fra Oz for aller første gang.

Selv om Adams skrev synopsisen til en rekke Hardy-bøker, er det et fåtall av bøkene hun skrev helt og holdent på egen hånd. Men to av bøkene som er oversatt til norsk, i tillegg til de to første reviderte bøkene, er hennes verk. I tillegg redigerte hun en rekke manuskripter etter at de var levert til syndikatet.

Liste over Hardy-bøker skrevet av Harriet Adams:
# 25 Hardyguttene i død manns hus
# 43 Hardyguttene og det mystiske indianervåpen

Antall bøker skrevet: 2
Gjennomsnittelig terningkast: 4

Ikke utgitt på norsk: (amerikansk nummerering)
# 01 The Tower Treasure (revidert utgave)
# 02 The House on the Cliff (revidert utgave)John Almquist
Lenge var lite kjent om denne forfatteren av to Hardy-bøker, ikke før hans datter samt tidligere skoleelever av ham begynte å poste informasjon på et Hardy-forum. John Almquist var nemlig en høyt elsket engelsklærer ved Montclair High School i New Jersey på 1950- og 1960-tallet. På skolen gikk det voldsomme rykter om at læreren hadde skrevet de sagnomsuste Hardy-bøkene, og ryktet viste seg altså å stemme.

Tidligere elever beskriver ham som en underholdende og god lærer, som kjente godt til mange sider av ungdomslivet til elevene. Det var nok en av grunnene til at han skrev gode Hardy-bøker, mener de.

Etter årene i New Jersey fortsatte han som engelsklærer ved en privatskole i Kent i Connecticut.

«En brilliant, høy og kjekk man med gjennomtrengende øyne, skarp intelligens og en herlig latter som spilte flytende jazzstykker på pianoet uten noter. Han hadde ikke sertifikatet, røykte sigar – noen ganger inne – og fortalte historier på en måte ingen andre har gjort etter ham. En enkel fotnote til berømmelsen hans er at jeg mer enn én gang hørte ham nevne sine litterære bidrag til Hardy-serien med et smil om munnen. Og Melvilles 'Moby Dick' var favoritten hans i klasserommet. Jeg tviler på at noen som satt i klasserommet hans vil glemme ham,» skriver en annen elev på et diskusjonsforum.

Liste over Hardy-bøker skrevet av John Almquist:
# 35 Hardyguttene og vrakets hemmelighet
# 36 Hardyguttene og indianerskatten

Antall bøker skrevet: 2
Gjennomsnittelig terningkast: 4John Button
Det er skuffende lite vi vet om dr. John Button, legen som skrev fem Hardy-bøker tidlig i serien, men det vi vet er at han trolig er den mest foraktede Hardy-forfatteren av dem alle. Button fikk i oppgave av Stratemeyer Syndicate å bringe arven etter Leslie McFarlane videre, og Hardy-fans er jevnt over enige om at han strøk med stil. Det er de fem nummerne fra 17 til 21 i serien som er signert Button, og alle sammen er påfallende fulle av dårlige setningsoppbygginger, svake plott og feil som strider mot tidlige opplysninger i serien.

I sine bøker kaller han blant annet Laura Hardy for 'Mildred', politimester Collig får endret navnet til 'Finch', og Hardy-hjemmet flyttes fra High Street til Elm Street. I boka «The Secret of the Hardy Boys» fortelles det at Harriet Adams og Andrew E. Svenson, som etter hvert overtok ledelsen av syndikatet, forsøkte å holde kontinuiteten så høyt oppe som mulig gjennom serien. Denne holdningen kan fort ha kommet som en konsekvens av Buttons bøker, og de finner blant annet løsninger som at Hardy-hjemmet faktisk ligger på hjørnet av High Street og Elm Street.

Så skal Button også være unnskyldt på noen områder. Enkelte synopsiser han mottok må ha vært svake fra starten av, og han klarer uansett å etablere en slags sjarmerende atmosfære i sine bøker. På hardyguttene.com er forfatterskapet hans da også verdsatt, med en jevnt høyere score på bøkene enn hva mange andre Hardy-fans vil gi.

Uansett ble Buttons «Dixon-periode» kort, og forfatteren ble altså i det store og det hele glemt.

Liste over Hardy-bøker skrevet av John Button:
# 17 Hardyguttene og dykkermysteriet
# 18 Hardyguttene blant pirater
# 19 Hardyguttene og bankrøverne
# 20 Hardyguttene knuser spionringen
# 21 Hardyguttene og den forsvunne arvingen

Antall bøker skrevet: 5
Gjennomsnittelig terningkast: 3,4Richard Cohen
Denne mannen vet vi dessverre ingenting om, annet enn at han skrev én Hardy-bok i 1953. Annen informasjon om ham er imidlertid ikke å oppdrive.

Liste over Hardy-bøker skrevet av Richard Cohen:
# 32 Hardyguttene og den hemmelige skrift

Antall bøker skrevet: 1
Gjennomsnittelig terningkast: 5William Dougherty
Vi vet lite om William Dougherty, annet enn at han skrev to Hardy-bøker for Stratemeyer Syndicate i tillegg til flere bøker i Tom Swift junior-serien. Det gjorde han sammen med flere andre Hardy-forfattere som John Almquist, James D. Lawrence og Vincent Burancelli

Den første Hardy-boken han skrev, «Hardyguttene i daudmannsmyra», ble først skrevet av en William Halstead. Fortellingen ble imidlertid refusert av utgiverne i Grosset & Dunlap, og Dougherty ble satt til å skrive en ny fortelling. Men det er nok den andre Hardy-boken han skrev som blir husket av de fleste fans, og som mottar sekser på terningen av undertegnede.

Liste over Hardy-bøker skrevet av William Dougherty:
# 31 Hardyguttene i daudmannsmyra
# 33 Hardyguttene og operasjon den gule fjær

Antall bøker skrevet: 2
Gjennomsnittelig terningkast: 5Leslie McFarlane
Charles Leslie McFarlane (1902-1977) er for mange Hardy-fans det nærmeste man kommer Franklin W. Dixon i egen person. McFarlane er nemlig forfatteren av de første bøkene i serien - de samme bøkene som de fleste fans trekker frem som de beste - og var mannen som skapte Hardy-universet slik vi kjenner det i dag.

McFarlane ble født i den kanadiske byen Haileybury i Ontario i 1902, og startet som frilansskribent like etter å ha fullført High School. Da han i 20-årene ble ansatt som journalist i avisa Springfield Republican i Massachusetts, flyttet han til USA. Mens han bodde i Massachusetts svarte han på en annonse der Stratemeyer Syndicate hadde etterlyst en frilansskribent, og snart var McFarlane i gang med å skrive «Dave Fearless»-bøker for syndikatet under pseudonymet Roy Rockwood.

Da Stratemeyer bestemte seg for å gi ut en ny detektivserie for unge gutter, ble McFarlane plukket ut som skyggeforfatteren. Han fikk 85 dollar for hver bok han skrev, og de 16 første bøkene i serien ble ført i pennen av kanadieren - som imidlertid ikke var særlig begeistret for serien.

«I sine dagbøker snakker pappa om å måtte skrive enda en av disse irriterende bøkene, for å tjene nye 85 dollar til å kunne kjøpe kull til ovnen,» sa sønnen Brian McFarlane, ifølge en artikkel i The Globe And Mail fra 2006. «Og han leste dem aldri etter å ha skrevet dem ferdig. Det var først mye senere at han lot til å akseptere applausen han fikk for bøkene.»

Datteren Norah McFarlane sier mye av det samme: «De ga ham en synopsis, men for å gjøre boken spiselig kom han opp med andre karakterer og la til farger, ord og hans egen herlige sans for humor. Så ble han ferdig, og sa at han aldri mer ville skrive disse irriterende bøkene. Men så fylte regningene seg opp, og han måtte begynne på en ny.»

Men selv om McFarlane foraktet bøkene, og aldri tjente seg rik på den enorme suksessen de nøt, var han aldri bitter. Kanadieren mente at avtalen han hadde med Stratemeyer Syndicate var rettferdig, og at ingen tvang ham til å gjøre den jobben han gjorde.

Mens han fortsatt skrev for syndikatet flyttet McFarlane hjem til Canada, der han etter hvert begynte å jobbe med dokumentarer og tv-programmer. Han døde i 1977, 74 år gammel.

Liste over Hardy-bøker skrevet av Leslie McFarlane:
# 01 Hardyguttene og skatten i tårnet
# 02 Hardyguttene på nye eventyr
# 03 Hardyguttene på falskmynterjakt
# 04 Hardyguttene på gangsterjakt
# 05 Rødt lys for Hardyguttene
# 06 Hardyguttene jager biltyvene
# 07 Hardyguttene avslører huleboerent
# 08 Hardyguttene og den stjålne frimerkesamlingen
# 09 Hardyguttene og mysteriet på flyplassen
# 10 Klokken slår tolv for Hardyguttene
# 11 Hardyguttene og den mystiske klokke
# 12 Hardyguttene på sporet
# 13 Hardyguttene i Mexico
# 14 Siste stikk til Hardyguttene
# 15 Hardyguttene går i dekning
# 16 Hardyguttene og den falske legen
# 22 Hardyguttene fakkelmysteriet
# 23 Hardyguttene og den mystiske tatovering
# 24 Hardyguttene og radiomysteriet
# 26 Hardyguttene og spøkelsesskipet (antakelig sammen med kona Amy McFarlane)

Antall bøker skrevet: 20
Gjennomsnittelig terningkast: 4,6Charles S. Strong
Om Hardy-guttene noen gang skulle besøkt Norge, ville det antakelig vært Charles Stanley Strong (1906-1962) som skrev boken, for dette var en norgesvenner av dimensjoner.

Strong, som ble født i Brooklyn i New York, var nemlig en oppdagelsesreisende som ofte var på besøk i Skandinavia. 25 år gammel hadde han ifølge en artikkel i Brooklyn Eagle Magazine besøkt 50 land, og utforsket ukjente deler av Skandinavia. «Han har migrert over den frosne tundraen med svenske, norske og finske samer. Han har sunket med skip utenfor kysten av Norge og sporet opp en forsvunnet koloni av den gamle norrøne sivilisasjonen».

Artikkelen forteller også at en norsk avis har kalt ham «amerikaneren som kjenner Skandinavia grundig», mens en svensk avis skriver at han er «amerikaneren som oppdaget Sverige». Han studerte skandinavisk litteratur ved Universitetet i Oslo, og hobbyene hans inkluderte riding, jakt, fisking og bil- og båtløp. På en av reisene skal han ha skutt en hai med maskingevær fra et fly. Hans «hydroaerografiske kart» ble brukt av europeiske piloter, og etter første verdenskrig foreslo han en fredsplan for Woodrow Wilson Foundation og American-Scandinavian Foundation.

Avisa Nordisk Tidende hadde en artikkel om Strong på trykk 20. mars 1952, der det ble hevdet at mannen hadde «verdensrekord – eller iallfall amerikansk rekord – i artikler om Norge i sin almindelighet og Ibsen i særdeleshet». Artikkelen fortalte også følgende:

   – Hvor mange artikler har De skrevet om Norge:
   – 6-700 tror jeg. Kanskje mere.
   Når Strong ikke kan finne noe påskudd til å reise til Norge for å skrive om nordmenn og norske diktere og norske oppdagelsesreisende og norske lapper og deres hunder og norske hester og vinterleker i Oslo, så reiser han bl. a. til Kanada og finner nordmenn der som han skriver om.
   Strong er bare en snartur i Bergen mellom vinterlekene. Nå skal han tilbake igjen og se på mere vinterlek. Kanskje hans neste spesialfelt blir norske gull-medaljister.


I Hardy-sammenheng blir hans interesse for dyrelivet nokså merkbart i den ene boken han skrev, nemlig Hardyguttene og rubinmysteriet. Han skrev også én Nancy Drew-bok for Stratemeyer Syndicate, «The Scarlet Slipper Mystery».

Hans død i 1962 ble omtalt i flere norske aviser, som Halden Arbeiderblad og Bergens Arbeiderblad.

Liste over Hardy-bøker skrevet av Charles S. Strong:
# 34 Hardyguttene og rubinmysteriet

Antall bøker skrevet: 1
Gjennomsnittelig terningkast: 3Andrew E. Svenson
Andrew E. Svenson (1910-1975) fra Belleville i New Jersey er mannen som var med å føre Stratemeyer Syndicate til høyden av deres suksess. Han studerte litteratur ved University of Pittsburgh, men før skrivekarrieren startet la han ut på et eventyr sammen med lillebroren Arthur.

De to brødrene kjøpte en gammel bil og kjørte fra New Jersey og helt til Montana før hjulene på bilen falt av. Derfra haiket de videre til Seattle, hvor de fikk bli med en trampdamper sjøveien tilbake til Østkysten. Turen gikk via Panama-kanalen, og de stoppet også innom Cuba før de kom hjem til New Jersey. Mange mener at denne turen var inspirasjonen til flere fremtidige Hardy-bøker.

Jobbkarrieren startet han i Newark Evening News, og under annen verdenskrig jobbet han på krigsdesken.

Gjennom en forfattervenn ble Svenson i 1947 introdusert for Harriet Adams, og året etterpå skrev han sin første bok for syndikatet – «Hardyguttene og den forgiftede pil». Han skrev også de to neste bøkene i serien, og ble raskt forfremmet til å jobbe med flere serier samt alle aspekter i utviklingen av bøkene – som å skrive synopsiser, skrive manuskriptene, redigere manuskripter skrevet av andre og skrive om bøker. I 1961 var han en nøkkelfaktor til Stratemeyer-syndikatets suksess, og ble partner i selskapet.

I tillegg til Hardy-bøkene var Svenson involvert i andrew serier som Bobsey-barna, Mel Martins baseball-serie, Honey Bunch, Honey Bunch og Norman, og Tom Swift Junior. Han skrev også sine egne serier, som The Happy Hollisters (en detektivserie basert på sine egne barn), Brett King (en «moderne» cowboyserie), The Tollivers (skapt i 1967, om en middelklassefamilie av afroamerikansk opphav som løser mysterier) og The Wynn and Lonny Racing-serien (om to eventyrlystne brødre fra North Carolina som driver med racerkjøring og løser mysterier).

Svenson var ansvarlig for moderniseringen av Hardy-serien som Harriet Adams hadde satt i gang i 1959. Under hans oppsyn ble bøkene kortere, kvittet seg med rasistiske stereotyper, og plasserte mysteriene i mer actionfylte og eksotiske omgivelser. Svenson hadde en intensjon om å undervise barn gjennom spennende fortellinger, og brukte med vilje et vokabular som lå over lesenivået til målgruppen. Han ønsket også å beskrive kulturer utenfor USA på en autentisk måte, ved å la Hardy-guttene besøke steder verden over. En av de siste endringene han gjorde før han døde, var å endre baksiden av bøkene. Fra å beskrive bøkene som en serie for «alle gutter», endret han beskrivelsen til en serie «for alle» – etter råd fra barnebarnet Jennifer.

Han jobbet i Stratemeyer Syndicate helt frem til han døde i 1975, 65 år gammel, av prostatakreft.

Liste over Hardy-bøker skrevet av Andrew E. Svenson:
# 28 Hardyguttene og den forgiftede pil
# 29 Hardyguttene løser kodemysteriet
# 30 Hardyguttene og den hylende sirene (Harriet Adams skrev store deler av boka på nytt)
# 45 Hardyguttene avslører baronen
# 50 Hardyguttene og mysteriet med den forsvunne astronaut
# 54 Hardyguttene og vampyrmysteriet
# 55 Hardyguttene og maskemysteriet
# 58 Hardyguttene og den forsvunne hjelm
# 60 Hardyguttene og den hvesende slange
# 62 Hardyguttene og den mystiske karavanen

Antall bøker skrevet: 10
Gjennomsnittelig terningkast: 4,3

Ikke utgitt på norsk: (amerikansk nummerering)
# 07 The Secret of the Caves (revidert utgave)George Waller jr.
George Waller jr. (1919-2003) ble hyret inn som skribent for en Hardy-bok da det originale manuskriptet til Harriet Adams ikke ble vurdert som godt nok. Forfatteren det er snakk om er etter alt å dømme George MacGregor Waller, sønn av Marguerite og George Waller, som står oppført i flere indekser over amerikanske forfattere. Han var professor i historie ved Indianapolis University, og selv om det bare ble én Hardy-bok på ham, skrev han flere non-fiction-bøker.

Blant dem finner vi titler som «American Revolution in the West», «Pearl Harbour: Roosevelt and the Coming of the War - Problems in American Civilization» og «Puritanism in Early America». Han skal dessuten ha bidratt til å skrive Nancy Drew-bok nummer 26, «The Clue of the Leaning Chimney», etter det som var en liten uenighet mellom Harriet Adams og utgiverne i Grosset & Dunlap. Ifølge en korrespondanse mellom Adams og en av publikasjonssjefene i Grosset & Dunlap, herr Juergens, sommeren 1948 skriver nemlig sistnevnte at han er overrasket over at Adams har valgt George Waller som skribent for Nancy Drew. «Ikke fordi jeg tviler på at han vil gjøre en god jobb, men fordi du velger en mannlig skribent når du mener synopsisen som jeg sendte deg er for maskulin», skriver Juergens.

George Waller jr. fikk fem barn sammen med kona Martha Huntington Stifler.

Liste over Hardy-bøker skrevet av George Waller jr.:
# 27 Hardyguttene og den mystiske skalle

Antall bøker skrevet: 1
Gjennomsnittelig terningkast: 40 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons