Hardyguttene og sjørøverskatten


Hardyguttene og sjørøverskatten<< Forrige bok
      Neste bok >>

Nummer: 100
Original tittel: The Secret of the Island Treasure
Originalnr: 100
Utgitt i USA: 1990
Utgitt på norsk: 1992
Sider: 140
Skrevet av: Chris Lampton
Oversatt av: Else Larsen
Forsideillustrasjon: Paul Bachem

Les boka online her!

Handling:
Det gamle, spøkelsesaktige Tårnhuset avtegner seg som en gammel festning høyt over byen Bayport.

Frank og Joe Hardy kommer kjørende dit sammen med vennen Chet. De vil se igjen huset Hurd Applegate nå har solgt til entrepenøren Verner Prescott.

Når de går gjennom tårnet sammen med Applegate, kommer de overraskende over et gammelt, gulnet kart etter Applegates far. Kartet viser en øy med merket X - kanskje en hemmelig skatt? Det gjelder altså først å finne øya, dernest skatten.

Guttene drar avgårde og begynner å grave. Nifse saker kommer for dagen. Hodeskaller, knokler. Er de på sporet etter skatten? Hva med beskjeden i et kryptisk språk? Hvem fjerner båten deres slik at de ikke kan forlate øya igjen?

Dette er skremmende. Det er tydelig flere som er interessert i å beholde skatten alene. (Omskriving av omtalen på baksiden av boken.)

   - Dette bringer gamle minner tilbake, ikke sant? sa Joe til broren.
   - Absolutt, sa Frank, og de brune øynene hans glitret. Han følte seg gjennomstrømmet av spenning da han tenkte på hvordan han og broren hadde løst sin første oppgave som detektiver her i huset. Vel, ikke akkurat inne i huset. De hadde lett etter noen stjålne penger som var gjemt i et av husets tårn. Men pengene hadde faktisk blitt funnet i et gammelt vanntårn i nærheten av jernbanelinjen. Men en av de viktigste personene i saken hadde vært gamle Hurd Applegate, som eide Tårnhuset og bodde der sammen med søsteren sin, Adelia.
   - Jeg begriper ikke at Applegates bestemte seg for å selge dette stedet, sa Joe.
   - Det jeg ikke kan forstå er at byggherren som kjøpte det vil bygge det om til leiligheter, sa Frank.
   - Leiligheter? sa Chet og så opp mot huset. - Hvem i all verden vil bo der? Dracula?

Trivia:
// Som man kan forstå av utdraget fra teksten ovenfor, spiller boka på jubileet som den 100. boka i serien. Sentralt i handlingen er Tårnhuset og søsknene Applegate, som også var det i den første boka i serien, «Hardyguttene og skatten i tårnet». Dette er Applegate-søsknenes første opptreden siden bok nummer 11, «Hardyguttene og den mystiske klokke»

// Vi får dessuten vite at Barmet-bukten i sin tid ble oppdaget av hollenderen Henrik Shuusten i 1574. Han skal ha gitt bukta navnet Baarmeter-bukten, etter en kjent hollender, og beskrevet vannet som «like vakkert som den uforanderlige Nilen» - uten at Shuusten noen gang hadde sett Nilen. Dette er noe som Chet - i motsetning til Hardy-guttene(!) - vet. Alt dette er selvfølgelig oppdiktet.

// Ifølge professor Damien krydret det av sjørøvere i Barmet-bukten i det 17. århundre. Kaptein Kidd skal ha vært en av dem som besøkte området, mens Damien tror at det var (den oppdiktede) Henry Dafoe som gravde ned skatten som skattejegerne leter etter i boka.

The Secret of the Island TreasureHovedkarakterer:
Frank Hardy
Joe Hardy

Andre faste karakterer:
Chet Morton | Hurd Applegate | Adelia Applegate | Tante Gertrude | Fenton Hardy

Gjestekarakterer:
Vernon Prescott | Barrett Kingsley III | Professor Rupert Damien | George Lewin | Jack Kruger | Bill Drake

Locations:
Bayport | Granitt-revet, Barmet-bukta

Vurdering:
Dette er egentlig ikke en historie å bli overvettes begeistret over - det blir etter min mening nemlig litt for mye dødtid mens guttene og skattejegerlaget graver etter skatten. Men all nostalgien som dukker opp med Tårnhuset og Applegates gjør dette likevel til en perle som virkelig er verdt å lese. Samtidig har boka en god og litt overraskende slutt, og bevarer på spenningen vel og lenge. Definitivt et must for Hardy-fans å lese!

Har du lest 'Hardyguttene og sjørøverskatten'? Legg igjen en kommentar under!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons