Hardyguttene i fangehullet<< Forrige bok
      Neste bok >>

Nummer: 99
Original tittel: Dungeon of Doom
Originalnr: 99
Utgitt i USA: 1989
Utgitt på norsk: 1991
Sider: 142
Skrevet av: Chris Lampton
Synopsis: Chris Lampton
Oversatt av: Else Larsen
Forsideillustrasjon: Paul Bachem

Les boka online her!

Handling:
Spillet «Heksemester og Krigere» er helt topp, synes Hardy-guttenes gode venn, Chet. Han går med liv og lyst inn for sin nye hobby, og han får Frank og Joe med seg i spillet. Det skal foregå i en nedlagt gruve. Men plutselig er det ikke et spill lenger, men blodig alvor.

Vel nede i gruven går det et ras som stenger utgangen av stein. Gode råd er dyre. Det er flere gruvesjakter, men de er låst.

Så forsvinner Chet gjennom et hull i gulvet, veggene raser sammen, og gulvet forsvinner under dem. Dette kan ikke være tilfeldig. Men hvem er det som vil dem til livs?

Løsningen på mysteriet er både uhyggelig og overraskende. Kan det være Heksemesteren selv som vil bli kvitt Hardy-guttene fordi de er kommet på sporet av ulovligheter?

Og hvor er Chet blitt av?

   - Det må være nøklene til dørene, sa Joe. - Hvilken skal vi bruke?
   - Vi får vel se på papirrullen først, sa Frank. - Hva står det der, Derek?
   Derek lot øynene gli over teksten.
   - Det står her at det er trygt å gå gjennom den ene av dørene, men at det er en sylinder med gass bak den andre og at den giftige gassen vil strømme ut straks døren åpnes.
   - Skrekkelig, sa Win. - Hvordan kan vi vite hvilken dør som er trygg eller ikke.
   - Det er et vers her også, sa Derek. - Hør på dette:
      EN NØKKEL ER SOM NATTEN SORT.
      HVIT SOM SNE ER DEN ANDRE.
      BING CROSBY OG SIR LANCELOT
      VILLE VITE VEIEN Å VANDRE.

Trivia:
// Denne boken er uten tvil en skatt for fantasy-fans. Plottet i boken er definitivt inspirert av Dungeon & Dragons, som regnes som verdens første moderne rollespill.

// Den overnevnte påstanden underbygges ikke minst av karakteren Pete Simmons kommentar i boken: «Og der fant jeg spillet som kalles Heksemester og Krigere, og det virket helt fantastisk. (...) Det var en sjanse til å bygge opp en fantasiverden akkurat som den jeg hadde lest i Ringenes Herre, en av Tolkiens mest kjente bøker.» På den norskspråklige versjonen av Wikipedia heter det nemlig om Dungeon & Dragons at skaperne «lagde det i 1974 med et ønske om å leve ut det de hadde lest i bøker som Ringenes Herre av J.R.R. Tolkien».

// Som vi ser av sitatet i den engelske utgaven, er oversettelsesarbeidet av Else Larsen godt utført.

// Unødvendig å si, kanskje: Chets nye hobby er rollespill.

Dungeon of DoomHovedkarakterer:
Frank Hardy
Joe Hardy
Chet Morton

Andre faste karakterer:
Iola Morton | Callie Shaw (omtales) | Tante Gertrude

Gjestekarakterer:
Pete Simmons | Win Thurber | Derek Hannon | Tim Partridge | Barry Greenwald | Steve | Mike

Locations:
Bayport

Liams vurdering:
For en historie! Jeg er henrykt! Seks karakterer fanget i en underjordisk gruve, spekket med gåter og utfordringer hentet fra fantasiens verden, og der en av dem er en livsfarlig forbryter - kan det bli bedre? Muligens, men det skal godt gjøres. Det at handlingen bare strekker seg over noen få timer, gjør det hele enda mer kompakt og bra. Det var faktisk gjennom denne boken at jeg først hørte om personer som J.R.R. Tolkien og Bing Crosby, og - sukk, minnene strømmer på. Fantastisk.

Har du lest 'Hardyguttene i fangehullet'? Legg igjen en kommentar under!