The Mark on the Door


The Mark on the Door<< Forrige bok
      Neste bok >>

ORIGINAL UTGAVE:
Nummer: 13
Utgitt: 1934
Sider: 219
Skrevet av: Leslie McFarlane(?)
Forsideillustrasjon: J. Clemens Gretta
Norsk tittel: Hardyguttene i Mexico

Handling:
Når Frank og Joe blir påkjørt av en lynrask motorbåt ute på Barmet-bukta, er det starten på et nytt eventyr som for første gang fører dem ut av USA.

Et oljekompani stilles nemlig til retten i Bayport for å ha solgt falske aksjer, men kronvitnet i saken dukker aldri opp. Det gjør imidlertid mannen som guttene møtte på vannet, og Frank og Joe aner en sammenheng mellom de to sakene.

Sammen med faren følger de sporene etter mannen helt til Mexico, og på veien stifter de bekjentskap med en gutt som hevder å ha blitt kidnappet av nettopp den meksikaneren de selv jakter på.

Men vel framme hos guttens familie i Mexico er farene på langt nær over.

Alt tyder på at både den mystiske meksikaneren og det savnede vitnet har forsvunnet i Mexicos ørken, men når guttene tar opp jakten ender de opp i flere farlige situasjoner.

Samtidig må de forsøke å finne ut av hvorfor det ikke virker som om det savnede vitnet ønsker å bli funnet.

   "It's all a grand experience, Frank," said Joe. "I wouldn't have missed it for anything. Just the same, I don't believe we're going to find any trace of Pedro Vincenzo.
   "We'll have something to tell the folks back home at any rate. Boy! It's warmer out here than I bargained for. I'm getting thirsty."
   "Don't let that worry you," Joe replied, swinging himself out of the saddle. "There's a fine big cactus just a few yards away. I'm glad Juan told us about them."
   He strode over to the large spiked plant that rose from the sands and took a tiny folding cup from his pocket. He broke open the cactus with his knife and dipped into the nectar.
   "Come and try it," he invited, draining the contents of the cup.
   "What does it taste like?"
   Joe made a grimace.
   "Sort of bitter and sort of sweet," he said. "It isn't bad, though."
   Frank climbed out of the saddle.
   "The desert beats the city all hollow," he remarked. "You don't find drinking fountains every five yards apart in town."

Vurdering:
Hardyguttenes første reise til utlandet er spennende, men kanskje også noe av grunnen til at boka faller igjennom; det kan av og til føles at inntrykkene og skildringene tar litt for stor del av plassen. Det gjør at handlingen av og til stopper opp. Likevel ingen tvil om at eventyret i Mexico er verdt å leses.


The Mark on the Door, revidert utgaveREVIDERT UTGAVE:
Utgitt: 1967
Sider: 175
Skrevet av: Tom Mulvey
Forsideillustrasjon: Rudy Nappi
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk

Handling: (Hentet fra Wikipedia.)
Mens Hardyguttene er på båttur i Barmet-bukta, oppdager de et periskop fra en ubåt før de deretter kolliderer med en leid speedbåt. De finner ut at båtføreren er en meksikaner ved navn Pancho Cardillo, og Cardillo vender senere tilbake og stjeler båten fra utleiestedet. Dette fører guttene ut på jakt etter den stjålne båten.

Mens de etterforsker meksikaneren, finner guttene en indiansk ring med en merkelig form. Samtidig mottar Fenton Hardy et trusselbrev som forteller ham om å «vokte seg for merket på døren».

Hardyguttene, faren og Chet Morton flyr til Mexico, der de finner en bande med indianere og noen mystiske oljesmuglere som benytter ubåter til forbrytelsene. Dette leder dem til en liten meksikansk by, der de blir fortalt at lokale beboere forsvinner på mystisk vis - og at den merkelige ringformen er synlige på dørene hos de forsvunne personene.

Ved hjelp av en dyktig veiviser, Tico, finner Hardyene bandittenes skjulested. Der avsløres det at hovedpersonen som står for smuglingen er en mann som kalles «Pavura» - spansk for «terror».

Det ender med at Hardyene og Chet klarer å hindre smuglerne i å flykte, og løser også både mysteriet med de forsvunne landsbyboerne og oljesmuglingssaken som Fenton Hardy har jobbet med.

   The boys thanked the harbor police, berthed the Sleuth for the night, and drove home.
   They were met at the door by their mother, a slim, attractive woman. "We've been worried about you---out in this fog," she said. "Oh, look at those awful bruises! What happened?"
   "Nothing serious, Mother," Frank told her. "Joe and I just tangled with some crooks and came off second best."
   "Crooks? Criminals, you mean!" The voice was that of Aunt Gertrude Hardy, a tall, angular woman who breezed into the room. "Good gracious! I hope you're not involved in another mystery!"
   "Hello, Aunt Gertrude," Frank said with a grin. "Don't worry about us. We can take care of ourselves."
   "Indeed!" Aunt Gertrude sniffed. "What about those bruises on your heads?"
   "We just forgot to duck," Joe quipped.

Forsider:

USA original tekst, 1934.
J. Clemens Gretta.
USA original tekst, 1950.
Bill Gillies.
UK original tekst, 1957.
Frank Varty.
USA revidert tekst, 1967.
Rudy Nappi.
UK revidert tekst, 1973.
Peter Archer.
UK revidert tekst, 1984.
Ukjent.


Har du lest 'The Mark on the Door' på engelsk? Legg igjen en kommentar under!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons