Terminal Shock<< Forrige bok
      Neste bok >>

Nummer: 102
Utgitt: 1990
Sider: 160
Skrevet av: Chris Lampton
Forsideillustrasjon: Paul Bachem
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk

Tagline:
Frank and Joe put the byte on a case of computer chaos!

Handling:
Dataalderen har inntatt Bayport, og Frank er bergtatt av muligheten til å kommunisere med vennene sine online. Joe på sin side er ikke like interessert i den nye teknologien, men kan ikke unngå å bli dratt inn i dataverden når Jim Lerner, en venn av Frank, sender en e-post med en skrekkslagen melding:

Han er i ferd med å dø.

Og ganske riktig; når guttene i all hast kommer seg over til huset hans, finner de vennen liggende livløs ved datamaskinen. På sykehuset kommer den illevarslende beskjeden om at Jim er forgiftet med en dødelig dose med gift, og at han vil dø i løpet av uke dersom han ikke blir gitt noen motgift.

Dermed må Frank og Joe forsøke å finne ut av hvem som ville ta livet av vennen, og om det er mulig å bringe til veie motgiften som kan redde livet hans.

For å få til det, må de forsøke å finne ut av kommunikasjonen Jim hadde på datamaskinen i tiden før han ble forgiftet, men med passordbeskyttelse er det enklere sagt enn gjort å komme inn på systemet. Og noen «stalker» guttene mens de etterforsker mysteriet. Klarer de å finne skurkene - og motgiften - før det er for sent?

   "Why'd you type those dots?" asked Joe.
   "I didn't," said Frank. "I typed my password so that the computer will know it's really me. But the password didn't appear on the screen so that nosy people like you can't find out what it is."
   "Why do you need a password?" asked Joe. "Does this Jim Lerner guy keep state secrets on his computer or something?"
   Frank shrugged. "Mostly it's so nobody else can read my electronic mail. And to keep unauthorized users off."
   "Electronic mail?" asked Joe. "What's that?"
   "You're a font of ignorance," said Frank. "Just keep watching."

Trivia:
// Velkommen til «Memory Lane»! Her er handlingen lagt til internettets spedeste begynnelse, og det er virkelig fascinerende å lese opplevelsen av e-post og datakommunikasjon for tenåringer i 1990. Plutselig er det langt mer åpenbart at Hardy-bøkene, selv disse som er blant de «nyere», i hvert fall sett med norske øyne, er fra en annen tid.

Hovedkarakterer:
Frank Hardy
Joe Hardy

Andre faste karakterer:
Phil Cohen | Con Riley | Tante Gertrude | Chet Morton (omtales)

Sentrale gjestekarakterer:
Jim Lerner | Mrs. Lerner | Becky North | Larry Simpson | Jerry Sharp | Bill Hennings | Blake Rogers | Bob Griffin | Dr. Herbert Madison

Locations:
Bayport

Vurdering:
Denne boken er et «must» å lese, selv om den langt ifra er noen klassiker. Grunnen er i stedet den som nevnes i Trivia-delen, nemlig opplevelsen av internettets aller spedeste begynnelse. Det er rett og slett utrolig interessant å lese. Imidlertid lider boken under at det blir mye dataspråk, og jeg kan bare tenke meg hvor gresk en del av dette var for leserne i 1990. Selve mysteriet dreier seg lenge i stor grad om å finne Jim Lerners passord, og det er begrenset hvor lenge man finner det interessant. Men som sagt; en bok som er verdt å lese gjennom, om ikke annet av rent nostalgiske grunner.

Forsider:

USA, 1990.
Paul Bachem.


Har du lest 'Terminal Shock' på engelsk? Legg igjen en kommentar under!