Hardyguttene - Midt i skuddlinjen<< Forrige bok

Nummer: 110
Original tittel: Revenge of the Desert Phantom
Originalnr: 84
Utgitt i USA: 1985
Utgitt på norsk: 2002
Sider: 140
Skrevet av: Ukjent
Oversatt av: Finn B. Larsen
Forsideillustrasjon: Eric Scott Johannessen

Handling:
Når Hardyguttene blir spurt om å finne en forsvunnet, afrikansk jente, aner de lite om at de nettopp er blitt involvert i en av deres farligste saker noensinne.

Jenta de skal finne er Niki Jerusa, datter av en drept president i den lille, afrikanske staten Zebwa. Dersom guttene kan finne Niki og bringe henne tilbake til hennes fødeland, kan det være med å inspirere befolkningen til å ta makten fra en hensynsløs opprørergruppe som nå styrer.

Det er lettere sagt enn gjort.

Jakten fører guttene først til Paris, før de drar tilbake til Bayport. Når de endelig finner Niki, er saken langt fra over - ettersom Frank, Joe og Chet blir med til Afrika for å føre presidentdatteren trygt tilbake til sitt folk.

Men det lille landet er gjennomsyret av korrupsjon og egoisme. I Zebwa er det umulig å vite hvem som er venn og hvem som er fiende, og de tre amerikanske guttene får merke den brennhete, afrikanske solen tett på huden.

   «Se der! En landsby!» utbrøt Chet. «Hvor er fotografiapparatet mitt?»
   En rekke jordhytter med stråtak dukket opp, og Chet løftet ivrig apparatet for å ta noen bilder av de innfødte i fargerike drakter som han regnet med å få se. Men da de kom til landsbyen, forsvant iveren fra ansiktet hans like fort som den hadde kommet. Istedenfor fargerikt kledte afrikanere, var det et redselsfullt syn som møtte ham.
   Han gispet og la fra seg fotografiapparatet.
   Barn med uttrykksløse ansikter og skjelettaktige kropper kom bort til veikanten. Armene deres var så tynne som pinner og magene deres var opphovnet - et sikkert tegn på underernæring. Barna var så utmattet av sult at de ikke en gang klarte å holde fram hendene for å tigge. De sto bare der og stirret som levende lik på Land Roveren.

Trivia:
// I den norske utgaven står det at den originale tittelen er «Danger Unlimited». Dette er imidlertid feil, da denne tittelen ble utgitt åtte år tidligere på norsk under tittelen «På livet løs» i 2i1-serien. I stedet er den siste utgaven av den originale serien på norsk hentet fra en relativt tidlig Digest-bok, utgitt nesten 20 år tidligere på engelsk.

// Om vi følger den amerikanske kronologien, ser vi et lite mønster: I denne boka er det trøbbel mellom Joe og Iola. De to krangler mye, og Iola forsøker å gjøre Joe sjalu ved å gå ut med en kar som er unektelig interessert i henne. I neste bok i den amerikanske kronologien, «The Skyfire Puzzle», nevnes ikke engang Iola, og Joe ser ut til å ha et øye for en annen jente. Den neste boka som følger etter dette i USA er «Dead On Target» - den første Casefiles-boka, der Iola dør etter en ny krangel med Joe.

// Både denne boka og den som fulgte i USA, «The Skyfire Puzzle», er skrevet i «Casefiles-stil» med tøffere forbrytere og farligere saker. Så var det også de to siste bøkene i USA før den originale serien tok en to år lang pause mens Simon & Schuster - forlaget som nå hadde kjøpt opp Stratemeyer-syndikatet - vurderte hvordan de ville utvikle serien videre. Noen måneder etter at Casefiles-serien ble startet, var også Digest-bøkene tilbake - men i en mindre actionbasert form enn de forrige bøkene bar preg av.

// For første gang på lang tid besøker guttene et nytt land. Riktignok har de allerede vært i Frankrike, og vi teller ikke med oppdiktede nasjoner, men Kenya blir besøkt her. Dermed er vi oppe i 24 land: USA, Mexico, Canada, Guatemala, Cuba, Skottland, Frankrike (Fransk Guyana), Island, Danmark (Grønland), Brasil, Hellas, Kina, Jamaica, Marokko, England, Irland, Sveits, Australia, Kypros, Egypt, Chile, Tyskland, Thailand og Kenya.

// For første gang bruker Hardy-guttene skytevåpen mot andre mennesker. Frank gjør seg opp noen tanker om det, og liker det slett ikke.

// I denne boka får vi dessuten vite at Fenton Hardy har et eget kontor i New York.

// Forfatteren kan umulig ha lest seg særlig opp på dyrelivet i Afrika. «Hvis ikke bandittene hadde fått tak i dere i jungelen, ville løvene og tigerne gjort det», sier en av karakterene, og vet tydeligvis ikke at tigere ikke finnes på det afrikanske kontinentet.

// «Midt i skuddlinjen» er svært vanskelig å få tak i her hjemme. Hvor mange eksemplarer som ble utgitt av boka vites ikke av undertegnede, men det var den siste jeg klarte å få tak i for å fullføre Hardy-samlingen.

Revenge of the Desert PhantomHovedkarakterer:
Frank Hardy
Joe Hardy
Chet Morton

Andre faste karakterer:
Fenton Hardy | Sam Radley | Laura Hardy | Tante Gertrude | Iola Morton | Callie Shaw | Phil Cohen | Tony Prito | Ezra Collig | Fru Morton

Gjestekarakterer:
Niki Jerusa | Ben Jerusa (omtales) | Mantu | General Akutu | Bidoli | Lyon | Heshee | Charlie | Jim Gunther | Michelle | Phillipe

Locations:
Bayport | New York City, New York | Paris, Frankrike | Nairobi, Kenya | Zebwa

Liams vurdering:
Den siste boka i den originale, norske serien, er absolutt godkjent. Den er actionfylt - til tider er det kanskje litt vel mye action - og eventyret i Afrika er definitivt spennende. Samtidig er det noen elementer som kunne vært spart, blant annet virker hele turen til Paris litt meningsløs. Det er også i overkant tilfeldig at jenta som Hardyguttene leter etter tilfeldigvis blir med på en missekonkurranse i - ja, du gjettet riktig - Bayport. Et annet minus er at nasjonen Zebwa selvsagt er oppdiktet - jeg liker det bedre når det brukes virkelige steder. Men det er vanskelig å bruke et ekte land som scene for et militærregime, jeg ser det. Alt i alt må det uansett sies at avslutningen av serien er verdig nok.

Har du lest 'Hardyguttene - Midt i skuddlinjen'? Legg igjen en kommentar under!