Joe Hardy


Joe HardyFullt navn: Joseph Hardy
Alder: 15-17
Sivil status: Kjæreste med Iola Morton, senere med Vanessa Bender
Bosted: Bayport
Yrke: Skoleelev/amatørdetektiv
Beskrivelse: Lyst, krøllet hår med blå øyne
Første opptreden: «Hardyguttene og skatten i tårnet»

Foreldre: Fenton Hardy og Laura Hardy
Søsken: Frank Hardy
Annen familie: Gertrude Hardy (tante), Abner (avdød oldefar)

Joe Hardy er lillebroren til Frank, som han utgjør den berømte detektivduoen med, og den andre av de to hovedkarakterene i serien. Joe er sønn av Fenton Hardy, som tidligere har gjort stor suksess under sin praksis i New York-politiet, men som nå driver som privatdetektiv i byen Bayport(1).

Hans egentlige navn er Joseph(14), noe kameraten Chet også kan finne på å kalle ham(14).

Joe er rødkinnet med lyst, krøllet hår og blå øyne(1). Han er litt lavere og bredere enn broren(3), og er 15 år gammel første gang vi møter ham(1). Første gang guttene drar til utlandet er han imidlertid blitt 16 år(13), og senere i serien er han blitt 17 år gammel(31). Han har bursdag om våren, mellom 21. mars og 20. april, og er født i Værens tegn(59).


   «Flott!» ropte Joe Hardy uforvarende og slo seg på kneet. Så ble han klar over at de andre stirret på ham, og det var ikke fritt for at han var litt rød i fjeset da han sank tilbake i stolen.
   «Og med hensyn til Hardy-guttene,» fortsatte Hurd Applegate, «så har de jo oppdaget tjuvgodset, og -.»
   «De er ordentlige detektiver, begge to. Jamen er de så!»
   «Ja, det var et virkelig fint stykke detektivarbeid, og jeg håper de følger i sin fars fotspor når de blir voksne. Men det jeg ville sagt var, at siden det var de som fant tjuvgodset, så må det også bli dem som får belønningen.»

–– Hardyguttene og skatten i tårnet

«En treig svenske»
I likhet med sin bror drømmer Joe om å bli detektiv, selv om foreldrene helst ser at han utdanner seg som lege(1). Etter ferdig gymnasium skal Joe etter planen på høyskole sammen med broren, men selv vil han aller helst jobbe for farens detektivbyrå(9). I likhet med resten av familien går Joe i kirken på søndager(2)(39), også når ikke foreldrene krever det av ham(44), og han har god kjennskap til bibelhistorien(74).

Selv om Frank som regel tar initiativet når noe er på ferde, er ikke Joe noe mindre snartenkt eller gløgg enn broren(4). Han ligner en skandinav, og blir ved én anledning også da kalt for «en treig svenske»(45). Han er i likhet med broren en morgenfugl, som likevel en sjelden gang sover til klokken ni om morgenen(81).
Joe Hardy
Plantesamler og gitarist
Joe er litt av en plantesamler(1), og som ekspert på steiner har han også en stor samling av forskjellige steiner hjemme(40). En annen hobby er ornitologi, eller fuglelære(41), og han viser seg som dyktig med slanger når han hindrer en kvelerslange fra å angripe broren(83). Han er også en dyktig fotballspiller, og er en av stjernene på fotballaget(15) der han spiller back(3) før han senere får en mer offensiv rolle som kantspiller(32). Joe blir matchvinner to minutter før full tid med sin 2-1-scoring i seieren over Hopkinsville, et av de mest minneverdige av de årlige oppgjørene mellom de to klubbene(32). Likevel er han mer begeistret for turer og friluftsliv enn fotball(3), uten at han er spesielt bereist av den grunn: Når Joe har fylt 15 år, har han aldri vært mer enn 30 mil hjemmefra(5).

Sin første flytur får han når han og Frank gjemmer seg som blindpassasjerer ombord på et postfly, for å avsløre en bande med kjeltringer som opererer i luften(9). Etter hvert viser han seg som en meget dyktig flyger, under opplæring av Jack Wayne(37), og han mestrer også sjøfly svært godt(42). Joe har også prøvd seg som akrobat på sirkus(21), og i likhet med broren vet han ikke om noe som er morsommere enn å ri(28). Joe er dessuten en meget habil både skytter(29) og golfspiller(56), og glad i å spille biljard(45). Han driver også med fekting, og er dyktig sådan(61). I baseball er Joe en svært dyktig catcher(75), mens han har vunnet en doubleturnering i tennis sammen med broren(91). Han driver med elvepadling(91) og liker dessuten å fotografere(86).

Han spiller gitar(54)(57)(83)(94), og tar det tungt når gitaren blir ødelagt av en frekk og freidig motorsyklist(54). Gitaren kan være både akkustisk og elektrisk, og han prøver seg som medlem i andre band før han gjør en kort karriere med vennene i bandet Ekvator(57). Dessuten har han en god sangstemme(94). Han har også av ukjente grunner en tendens til å havne i livsfare ved å ende opp i kvikksand(31)(100) eller bli angrepet av hai(78)(107). Enda verre ute er han når han styrter med et superlett fly, men Joes flyveregenskaper gjør at han klarer å nødlande mot alle odds(95).

Ikke akkurat jentefut
Som 15-åring er han svært tilbakeholden overfor jenter, spesielt de på hans egen alder. Han pleier å unnskylde seg med at de er noen jålete og unyttige skapninger. Joe har imidlertid et godt øye til Iola Morton, som han må innrømme er «ålreit til å være jente» - i høyeste grad en anerkjennelse fra hans side(1). Problemet er at han er sjenert når jenter er til stede, og spesielt når Iola er i nærheten. Han mumler og stammer i samtale med henne, og er misunnelig på broren som kan snakke fritt og åpent om alt(4).

Senere får de to et nærmere forhold, og Joe blir sjalu dersom Iola snakker med andre gutter(35). Også dersom venner av ham melder sin interesse for Iola, sier han klart ifra(58). Likevel kan han bli så forskrekket at han bare blir sittende og svelge når Iola kysser ham på kinnet(39). På tross av forholdet til Iola kan han bli observert flørtende med andre piker som Shirley(64) og Marion(108), og det ser etter hvert ut til at det blir trøbbel i forholdet. Det går nemlig så langt som at Iola går ut med en annen gutt, som hun vet er interessert i ham, når hun blir sint på Joe fordi han ikke gir henne nok oppmerksomhet(110).

Dette blir imidlertid glemt når Iola på tragisk vis blir drept av en bilbombe som er ment å ramme Hardy-guttene. Joe sørger lenge over tapet av kjæresten, men treffer etter hvert Vanessa Bender, og de to blir på et senere tidspunkt et par(2i1, 3a).

Mobbeoffer
Han må også tåle å bli mobbet av familien for en episode som hendte under en ferie: Under en jakttur med familien trodde Joe at han skjøt en bjørn, og hadde ikke snakket om annet resten av turen. Til slutt måtte Frank skuffe ham med at det var reiselederen, en erfaren jeger, som hadde felt bjørnen. Historien er blitt en stående vits i Hardy-familien(25), og det mest minneverdige øyeblikket av flere teltturer som barn(102). For øvrig har han problemer med kneet, som han har skadet under både fotball- og rugbykamper(64), og han har måttet trekke en visdomstann(64). Han er dessuten ikke noe glad i fisk(106)(107).

Joe HardyJoe eier en motorsykkel, som han har fått av faren, og som blir flittig brukt i starten av serien(1). Han er også eier av motorbåten «Sporhund», som han kjøper sammen med broren for pengene de har mottatt i belønning for de to første sakene de oppklarer(3), og han og Frank får ved en senere anledning en grønn sportsbil av faren(29). En senere sportsbil de to eier er gul(39). Bilen blir ødelagt av en bombe(86), men kort tid etterpå får guttene en likedan bil som belønning for å ha oppklart en sak(86). Den siste bilen de eier sammen er en sort politivan, som de får av Bayport-politiet som takk for at Hardy-brødrene gir politiet en stor, veldedig gave(110).

Skolelei
Han er ikke spesielt glad i skolen, og setter både i gledeshyl og indianerdans dersom det viser seg at et uvær har ført til at skolen er stengt i et par uker(5). Han er imidlertid meget glad i iskrem(7), og snakker for øvrig litt tysk som han har plukket opp på tv(54). Joe viser seg dessuten som en meget morsom sirkusklovn(83). Æresmedlemskap i en indianerstamme får han også, sammen med broren, når Ramapan-indianerne setter pris på de to guttenes hjelp(32), og som takk for innsatsen i en spionasjeetterforskning, blir Joe juniormedlem i antispionasjeorganisasjonen SKOOL(46). an viser seg også som en dyktig radiovert for den lokale radiostasjonen i Bayport, WBBX(US 116).

Etter å ha utmerket seg som dyktige detektiver, er Joe og broren både velkjent og velsett i byen. De stoppes ofte opp på gata av folk som kjenner dem igjen(3), og snart er bedriftene deres i ferd med å gjøre dem landskjente(17). Han blir sammen med broren portrettert i en av New Yorks største aviser, Daily Star(71). Når Joe ved en anledning forsvinner sporløst, finnes det omtrent ingen i hele Bayport som ikke er aktivt interessert i ettersøkningen(10).

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons