Tante Gertrude


Tante GertrudeFullt navn: Gertrude Hardy
Alder: 65
Sivil status: Ugift
Bosted: Bayport
Yrke: Hjemmeværende
Første opptreden: «Hardyguttene på gangsterjakt»

Søsken: Fenton Hardy
Svigerinne: Laura Hardy
Nevøer: Frank Hardy og Joe Hardy
Annen familie: Abner (avdød bestefar), Hattie (kusine), Ruth Hardy (kusine), Elmer Hardy (tremenning)

Tante Gertrude, søsteren til Fenton Hardy, er en radmager jomfru på 65 år(10), født 25. august(59), som har tilbrakt storparten av livet med å reise på besøk til venner og kjente i alle deler av landet(4). Selv om hun er ugift(34) har hun nemlig såpass med midler at hun er økonomisk uavhengig, og bedriver tiden med å besøke slektninger(22).

Hun er høy og bydende, med fast hakeparti, sylskarp, etsende tunge og et blikk som kan få en trafikkonstabel til å slikke hende på hånden(10), i tillegg til at hun har løstenner(11) og bruker briller(21).

   «Hadde du en hyggelig reise?» spurte fru Hardy for å komme inn på noe annet.
   «Har jeg noensinne hyggelig reise?» sa tanten. «Finnes det i det hele tatt en hyggelig konduktør eller billettselger eller drosjesjåfør i våre dager? Men jeg satte dem på plass, vær sikker. Jeg vet hva som er rett og riktig, og det pukker jeg på.»
   Hun så seg illevarslende om i rommet som om det var fullt av konduktører og billettselgere og drosjesjåfører som sto og ventet på sin dom.
   «Hva er det dere står og glor på, gutter. Vet dere ikke at det er uhøflig å stå og stirre på folk? Gå ut og lek! Jeg vil snakke med deres mor. Ut og lek med dere! Pysj-!»
   Hun viftet dem vekk med paraplyen, og guttene stakk øyeblikkelig av.

–– Hardyguttene på gangsterjakt

Uvarslet ankomst
Tante Gertrude har ikke noe fast sted å bo, og kan dukke uventet opp når som helst på året – på ubestemt tid(4) – sammen med sin gule katt som heter Lavinia(4). Når tanten ankommer, overtar hun fullstendig kommandoen i huset. Hun hevder alltid at når hun ikke melder sin ankomst, slipper vertsskapet å gjøre unødig stell og forberedelser for hennes skyld. Men vær sikker; kommer hun til et ustelt hus får husmoren straks beskjed om det(10).

Hun føler seg såpass hjemme i Hardy-familiens hus at hun protesterer kraftig når broren vil at tante Gertrude og Laura skal ta en ferie, for deres egen sikkerhets skyld, og sammenligner seg selv med en «kaptein som aldri vil forlate sin skute»(69).

I flere år har Hardy-familien forsøkt å få henne til å slå seg ned i Bayport, men det er ikke fritt for at Frank og Joe både blir litt overrasket og litt skuffet når hun til slutt går med på forslaget(26). Selv etter dette kan hun likevel finne på å ta seg en måneds ferie i New York sammen med venner(98).

Forlovet
En gang i tiden var tante Gertrude forlovet, og Fenton Hardy forteller sønnene at hun i sin ungdom både var tiltrekkende og omsvermet(26). Grunnen til at hun likevel ikke er gift, kan være at hun er uhyre myndig(37). Hun var også litt av en sjåfør i sine yngre dager, og eide selv en bil. Ved én anledning fikk hun bot av politiet for lusekjøring(59).

Nå er hun imidlertid blitt et veldig kvinnemenneske med en gneldrende stemme(4), og øyne som en hauk(13). En av hennes største forkjærligheter er å krangle med taxisjåfører, for hun mener at de alltid står klare til å snyte henne for penger(4). I det hele tatt har hun ikke særlig tiltro til den menneskelige natur(6). Alle fremmede som snakker til den eldre damen kan forvente seg et kjølig svar, spesielt om hun er i dårlig humør(23). I starten av serien er hun av «ubestemt alder»(5), men senere får vi altså vite den eksakte alderen hennes(10).

Hun er meget glad i broren og hans familie, men har fått det for seg at hun skal innføre et bedre og sunnere levesett hver gang hun kommer på besøk(25).

Lider i hemmelighet
Tante Gertrude er alles skrekk, hennes ord er lov. Siden hun har en skarp tunge og litt formue, tør ingen å fornærme henne. Slektningene har derfor funnet ut at det beste de kan gjøre er å tåle og lide i hemmelighet, og håpe at hun snart drar igjen(4).

Hun har alltid behandlet guttene som om de ennå går med bleier(4), eller, som Joe uttrykker det, «som om vi skulle være åndssvake»(8). Hun bestemmer gjerne hva de skal spise, når de skal legge seg, når de skal stå opp og hvilke bøker de skal lese. Mang en fin søndag ettermiddag har hun ødelagt ved å tvinge dem til å lese Bunyans «Pilgrimsferd»(4), og dersom fru Hardy ikke er hjemme fryder tante Gertrude seg over å kunne spille rollen som husets herre(5).

Gull bak fasaden
Likevel vet guttene godt at den stadige plapringen hennes bare dekker over for en understrøm av godhet. Under den strenge og skrekkinngytende fasaden er hun nemlig et elskelig vesen, og guttene har for lengst skjønt at så lenge tante Gertrude bjeffer, er det ingen fare på ferde(10).

Innerst inne mener hun at de to nevøene er langt bedre enn alle andre gutter hun kjenner, og Frank innrømmer da også at det nesten ville bli mindre morsomt uten henne i huset(11). Men når guttene blir beskyldt for å ha ranet en mann under et skipsforlis, truer hun med å utelate dem fra testamentet. Innerst inne tror hun selvfølgelig at de er uskyldige, men kan ikke la anledningen til å gi dem en lekse glippe(14).

Litteraturelsker
Tante Gertrude er ikke lett å skremme, og hun sover for øvrig med en leketøyspistol under hodeputen som hun bruker for å skremme eventuelle innbruddstyver(15). I hus med tre detektiver har hun dessuten selv lært seg noen triks, og hun kan blant annet enkelt snappe opp en beskjed i morsealfabetet(81). En frykt har hun imidlertid: Hun er ikke spesielt begeistret for bondedyr, har aldri i sitt liv tatt i en ku, og er «dødsens redd» for slike dyr(22). Hun har også et heller vekslende forhold til hunder, og blir ikke særlig fornøyd når Frank og Joe skaffer henne en vakthund når hun er alene hjemme(67). De to utvikler likevel raskt et tett bånd.

   Frøken Hardy marsjerte ut av salen og bort til den åpne kjellerdøren. Da hun kom til trappen, ble hun noe forsiktigere. «Frank! Joe!» ropte hun.
   Hun famlet seg nedover og fant lommelykten, som lyste fremdeles. Da hun tok den opp og lyste omkring med den, ble hun stående og gispe.
   En mann i svart motorsykkeljakke listet seg fort bortover mot det åpne kjellervinduet. Mannen hadde maske for ansiktet!
   I armene hadde han de fem huggertene som hadde falt ut av kisten. Den sjette lå på gulvet, med siden av de to bevisstløse guttene.
   Tante Gertrude var ikke sen om å oppfatte situasjonen. Hun bøyde seg, grep den sjette huggerten og skrek: «Din stygge mann! Hva har De gjort med nevøene mine?»
   Hun løftet huggerten og slo til mannen med bredsiden av våpenet. Han puffet henne vekk.
   «Å nei, De!» skrek hun rasende.
   Knakk! Der traff hun ham igjen. Forskrekket slapp mannen alle fem huggertene og sprang opp på vinduskarmen. Da han snudde seg rundt og krøp ut, traff tante Gertrude ham for tredje gang!

–– Hardyguttene og vrakets hemmelighet

Hun er forresten selv glad i å lese, og en av favorittene er dikteren Henry Wadsworth Longfellow(8). Så lenge guttene har kjent henne, har de aldri sett henne uten strikketøy. Det merkelige er at de heller aldri har sett henne bli ferdig med en genser eller et par strømper(11). Foruten dette er en av tante Gertrudes hobbyer å samle på gamle mynter, noe hun har holdt skjult for de andre i familien i flere år(23).

Hesteveddeløp er synd
I visse henseender er hun svært gammeldags, og når en skuespillerinne blandes inn i en av sakene som Frank og Joe jobber med, «skulle man nesten tro av hennes dypt rystede holdning at guttene hadde vært i løssloppent selskap med en flokk muntre sparkepiker»(14). Generelt er hun uhyre skeptisk til saker som hennes nevøer jobber med der kvinner er innblandet(29).

Hesteveddeløp er en annen aktivitet som tante Gertrude ikke setter spesielt stor pris på, og som hun mener er syndig(15). Hun er dessuten alle mølls svorne fiende(24). Tante Gertrude er antakelig en troende; i alle fall er hun deltakende på misjonsmøtene i Bayport(30), og hun har stålkontroll på sin bibelhistorie – der hun korrekterer nevøene dersom de ikke har detaljene fra 1. Mosebok riktig(74). Hun er også nyvalgt formann i Bayports historielag(35), og spiller bridge(2i1, 3a).

Kakemester
Tanten Gertrudes bakeevner blir etter hvert godt kjent, og paiene hun lager er så gode at Chet ikke kan la være å stjele en hel kake uten Gertrudes tillatelse(14). Når guttene hjelper henne med å bake, består hjelpen stort sett av å smake på forskjellige kakesorter(22).

Selv er hun også meget glad i mat, og pleier å sette til livs et morgenmåltid som kunne strekke til for to kvinner av hennes størrelse. Så dersom tante Gertrude ikke har lyst på frokost, vet guttene at noe er galt(12). Selv om hun mener mangt og mye om familiens detektivarbeid, har hun på sin egen, overraskende måte skaffet mange verdifulle spor for broren og nevøene i deres saker(25).

UNDERCOVER BROTHERS (NYE HARDYGUTTENE):

I serien Undercover Brothers, som kom ut på norsk som Nye Hardyguttene, går tante Gertrude kun under kallenavnet «tante Trudy»(1). Hun bor fortsatt med Hardy-familien i Bayport, der hun er like mye sjefen i hjemmet som hun var i den originale serien.

Tante Trudy har en gammel boble, som hun av og til lar guttene kjøre - i hvert fall når motorsyklene deres ikke fungerer(1). Vi får vite at hun vokste opp på en gård der de hadde ender, men hun viser seg ikke som noen stor dyrevenn når guttene tar med papegøyen Playback hjem(1).

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons