Chet Morton


Chet MortonFullt navn: Chester Morton
Alder: 16-18
Sivil status: Singel
Bosted: Bayport
Yrke: Skoleelev
Beskrivelse: Tykkfallen, fregner
Første opptreden: «Hardyguttene og skatten i tårnet»

Foreldre: Herr Morton og fru Morton
Søsken: Iola Morton
Annen familie: Ezekiel Morton (avdød oldefar), Tyler Morton (onkel), James «Jim» Kenyon (onkel), Emma Morton (tante), William «Bill» Morton (fetter), Vern Nelson (fetter), Sean O'Malley (fetter)

Chet Morton - eller Chester, som han egentlig heter(14) - er Frank og Joes beste og mest trofaste venn, som han har vært gjennom mange år(18). Hans far er eiendomsmegler i Bayport, men familien bor på en gård(1) noen kilometer utenfor byen(34). Han er rund og rørlig(5), med et viltert hår og blussende fjes(12).

Chet går i guttenes klasse, og er like gammel som Frank - 16 år(3). Han har bursdag om sommeren, mellom 22. juni og 22. juli, og er født i Krepsens tegn(59). Chet er bror til Iola(1), som Joe har et godt øye til, og er for øvrig med på Bayports skolelag i amerikansk fotball(15). Selv om han er tykk, kan han løpe raskt som et dådyr dersom noen er etter ham(16). Han går i kirken på søndagene, sammen med de to Hardy-guttene(44).

   Chet tok et bilhorn opp av lommen. Han hadde kjøpt det til toseteren, men hadde ikke fått tid til å sette det inn. Hornet var av en ny type, meget lite, men med en gjennomtrengende lyd.
   Hardy-guttene smilte da Chet gikk inn på veien og svingte seg rolig opp på høyvognen. Billers hadde vært i byen og hentet en del varer, og Chet satt nå godt gjemt bak en sekk mel.
   Da vognen skranglet videre, trykket Chet på blåsen.
   Øyeblikket satt hornet i en skarp lyd.
   Billers, som var kjent for sin lathet, gad ikke engang å snu seg. Han bare trakk litt i tømmene og kjørte lenger ut på veikanten.
   En stund satt han og ventet på at bilen skulle passere. Men da ingen bil viste seg, snudde han seg langsomt og så seg tilbake. Det var ingen bil å se på veien. Han kunne heller ikke se Chet som satt tvikroket av latter bak melsekken. Bonden så mistroisk på Hardy-guttene som sto i svingen og hadde vanskelig for ikke å sprute i latter.

–– Hardyguttene og skatten i tårnet

Spøkmakeren
Chet er en gutt med svært godt humør, og han ser gjerne en sak fra den humoristiske siden. Han er full av moro, og det er sjeldent å se ham uten et smil(1). Chet elsker å drive gjøn med både venner og fremmede, noe som ikke altfor sjeldent slår tilbake på ham selv. Ofte er det vennen Jerry Gilroy eller konstabel Con Riley spøkene går ut over. Men han er alltid parat til å være med på spennende planer når situasjonen krever det(11). Og skulle han først bli sint, er han en fryktet fiende(95).

Han føler seg snytt dersom han ikke får vite hva Hardy-guttene er innblandet i, og kan finne på å starte sin egen lille etterforskning for å få snusen i et mysterium(11). Samtidig finnes det ikke tvil om at Hardy-guttene setter pris på Chets hjelp; det er en hvile for guttenes nerver å ha bestekameraten ved deres side(17), og han knekker ved en anledning armen i sin heltemodige innsats for å redde kameratene(60). Ved en anledning ramler han over bord fra et skip midt i Atlanteren, og er ikke langt unna å drukne(75). Selv om han selv mener at han er like kjent som Hardy-guttene for sin detektivvirksomhet(87), er imidlertid Fenton Hardy noe tvilende til hans egenskaper som detektiv(85).

Chet har dog en egen evne til å havne oppi vanskeligheter, og har blitt mistenkt for alvorlige forbrytelser(14)(16). Han har også en tendens til å bli kidnappet(4)(55)(63)(90). Han er sågar nær ved å bli drept, som når han nærmest blir torturert gjennom to døgn i et undervannsbur med så vidt nok luft til å overleve(90). Når Chet kommer opp i vanskeligheter, kan hans kjennskap til judoteknikk være til redning(31).

Båt til bunns
Chet eier en skinnende gul toseter som han kjører til skolen hver dag, og han er ikke gjerrig med å ta med vennene på en biltur etter skoletid(1). Senere biler han eier kjører han som om de skulle være av det pureste gull(34), selv om den røde skranglekassen han etter hvert kjøper lager et virkelig leven, til vennenes store forskrekkelse, og Joe lurer på hvilket museum han har funnet den på(38). Vennene priser seg lykkelige over å slippe unna en biltur med livet i behold(83). Chet velger til slutt å lakkere bilen gul, og kaller kjøretøyet for «Dronningen»(44). Han har også en motorsykkel(2).

Han har ofte ønsket å ha en båt, i likhet med kameratene, men er likevel glad for at han har en motorsykkel(6). Når han først kjøper en båt, «Blodhund», er det en gammel fiskebåt som synker under første tur(25).

Han er kanskje ikke så glad i farer, men stiller trofast opp for Hardy-guttene når det trengs. Han kan til og med gjøre en meget prisverdig innsats for å føre banditter bak lås og slå(41), og blir dessuten utnevnt som juniormedlem i antispionasjeorganisasjonen SKOOL(46).

Matmonsen
Chets enorme og velkjente matlyst, som er et stående samtaleemne blant vennene, får vi ikke høre om før noen bøker ut i serien(4). Den blir til gjengjeld fremtredende etter hvert. «Ikke lite, men godt,» pleier han gjerne å si om seg selv(6). Han er glad i mat, men er også en meget dyktig kokk - noe han viser ved flere anledninger. Han vet også godt for han finner den beste maten i Hardyenes hjem, og er ikke sen med å forsyne seg - med eller uten tillatelse(12).

Chet er virkelig en matmons, og kan ofte sees med et eple i hånden, noe tante Gertrude vet å kommentere(14). Han er nemlig alltid sulten, og vedkjenner seg det gjerne(13). Blant yndlingsrettene står tomatsuppe med krem, samt kylling, høyt(26). Matlysten kan imidlertid føre ham i trøbbel, som når han blir frastjålet en lastebil med en haug av verdifulle varer bare fordi han trenger å kjøpe seg «åtte-ti wienerbrød»(30). Men matlysten kan også hjelpe ham i å skaffe seg jobb, som når han blir kokk ved Woodson-skolen for en kort periode(33) eller når han får midlertidig jobb som kelner om bord på et skip over Atlanteren(75). Den første faste jobben han ser ut til å få, er ved burgerrestauranten «Happy Burger» i Bayport(103). Der gjør han da også en god jobb. Han er glad i søvn, og derfor ikke alltid oppe så sent om kvelden(24), samtidig som han sover lenge om morgenen(30).

Misliker skolen
Det kan imidlertid ikke sies at Chet er skoleglad; for sin del kan han «ikke tenke seg noen verre straff enn vann og brød i to måneder, og samtidig undervisning i regning og geometri tolv timer daglig»(11). Han dukker heller ikke opp på skolen før akkurat i det øyeblikket skoleklokkene ringer(32).

Chet er heller ikke særlig begeistret for å arbeide. Når han derfor er ivrig opptatt med å grave grøfter for faren (fordi han i all hemmelighet leter etter gamle mynter), tror familien at han har gått fra fornuften(23). At han kan jobbe, viser han imidlertid når han blant annet får seg en sommerjobb ved en småbåthavn i en av Bayports nabobyer(59), ved dyreparken Ville Verden(70) og får ansvaret for en brusbod ved et omreisende sirkus(83). Chet har dessuten tidligere jobbet i handelsflåten(75). Han liker godt campinglivet(54), og har en gang dratt på sykkeltur med kompisen Phil Cohen til Irland(64). Han er tydeligvis ikke vant til å fly, for på en flytur får han panikk under turbulens og drar på seg redningsvesten, i påvente av en flystyrt som aldri kommer(68). Ved én anledning opptrer han som klovn, under navnet «Chesterton den Store»(48).

Han har jammen anlegg for skuespill også; faktisk får Chet en rolle i en ganske stor Hollywood-produksjon, men filmen blir aldri noe av fordi skaperne er uhederlige forbrytere(89). En berømt filmstjerne lover ham imidlertid rolle i en ny film(89), men senere viser Chet lite talent som skuespiller(US 97). Han gjør stor suksess som radiovert for den lokale radiostasjonen i Bayport, WBBX, der han faktisk tar fra Joe jobben fordi lytterne elsker Chets ufrivillige komikk(US 116).

Idrett
Til tross for den store fysikken er han en overraskende bevegelig og kontant midtstopper, eller center half, på Bayport realskoles fotballag(32). Han er også en meget solid kulestøter, faktisk så god at han drømmer om olympisk deltakelse, noe vennene støtter ham i(45). Når det gjelder pingpong, må han imidlertid se seg slått av Biff Hooper(45), men Chet spiller til stor overraskelse et jødisk harpeinstrument(54). Han driver dessuten med fekting(61), er den beste vannpolospilleren på Bayport høyere skole(71), og spiller baseball(75).

En haug med hobbyer
Chet har mange hobbyer; en av de første vi får høre om er hans forkjærlighet for hobbyteater(21), en aktivitet som han får både lillesøsteren og Hardy-guttene til å bli med på. Andre hobbyer inkluderer å grave etter gamle mynter(23), utstopping av dyr(24), lage fluer man kan fiske med (26), brytetrening(28), lassokasting(28), vanlig fotografering(29) og fotografering med infrarødt kamera(40), studie av gamle indianerstammer(32), froskemannsdykk(35), buktalerkunst(37), huleforskning(39), kunstmaling (som han også vinner en pris for)(44), tryllekunst(46), elfenbensarbeid(48), karate(50), boomeranger(52), trening(53), dykking etter golfballer(56), bygging av fly(57), astrologi(59), flyvning med luftballonger(60), motorsykler(64), hårløse katter(!)(64), leting etter juveler(65), studier av gullgjenstander, noe han også tar korrespondansekurs i(66), miniraketter(68), sykler med rakettmotorer(69), bueskyting(73), tegneserier(74) (som fører til at han faktisk får utgitt en tegneserie i et av landets største tegneserieforlag), billedhugging(79), avling av mus og kaniner(86), studie av middelaldervåpen(88), elvepadling(91), studier av maur(!)(92), sommerfugljakt(95) og rollespill(99).

Selv når han er ivrig opptatt av en ny hobby, tendenserer han til å la Hardy-guttene eller andre venner ta seg av det fysiske arbeidet som hobbyen krever(23)(24)(56)(57). Chet er oppfinnsom også, og finner blant annet opp en stor, propelldrevet motorslede(33). Han er skeptisk til hypnose, men blir selv hypnotisert blant annet til å bjeffe som en hund(71).

Rømmer fra kjærligheten
Chets jentebekjentskaper er lite omtalte. Han har likevel et godt øye til Helen Osborne, en venninne av søsteren Iola og Callie Shaw, fordi hun ikke ler av ham når han er uheldig(25). Senere oppstår det søt musikk med en Thelma Sanger, og han blir ør av forelskelse i den fyldige jenta, men når hun foreslår forlovelse får han panikk og rømmer like godt til Europa(58). Han blir også betatt av en pike ved navn Susie Wade i California(61), og legger ikke skjul på sin begeistring for Alena Tabor(71). En sørstatsjente ved navn Sadie tar seg godt av Chet når han blir bitt av en klapperslange, og han blir fort forelsket også i henne(84), mens Texas-jenta E.D. Threader finner veien til Chets hjerte gjennom magen(92).

Hva dyr angår har han alltid ønsket seg en hund, og kjøper da også en liten firbeint venn sammen med Hardy-guttene for å løse et mysterium(41). Passelig nok får hunden nettopp navnet «Mysterium».

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons