Sam Radley


Sam Radley Fullt navn: Sam Radley
Alder:
Sivil status: Gift med Ethel
Bosted: Bayport
Yrke: Privatdetektiv
Beskrivelse: Middels høy, tynt, blondt hår
Første opptreden: «Hardyguttene og den forgiftede pil»

Fenton Hardys assistent dukker opp nokså sent ut i Hardy-universet, men blir like fullt en fast figur gjennom store deler av serien. Sam Radley er Hardys flinke og trofaste assistent(28), som er gift med Ethel Radley, og som bor i sentrum av Bayport. Han er født i begynnelsen av desember(59), og er yngre enn Hardy(75).

I starten presenteres han med etternavnet 'Bradley'(28), og det tar ikke lang tid før han blir nevnt som Hardys flinkeste detektiv(31), og etter hvert førsteassistent(32). Han passer likevel på å unne seg ferie sammen med kona Ethel(85).

Leilighet i sentrum
Sam er en kar av middels høyde og med tynt, blondt hår(42). Når han hjelper Hardy med detektivarbeidet, bor han gjerne på et hotell i Bayport(30). Senere flytter han til Bayport, for vi får vite at han og kona bor i en leilighet midt i sentrum av byen, et par kilometer fra Hardyenes hjem(45). Leiligheten ligger helt oppe i 17. etasje i et leilighetskompleks(81). Der har ekteparet et ekstra rom som Sam bruker som kontor, og der han også oppbevarer sitt forbryterkartotek(81)(95). Han har også kollegaer som hjelper ham med detektivarbeidet(53)(95), og i likhet med andre av Fenton Hardys medarbeidere bruker han et øye som tegn for å sette kollegaene på rett spor i farlige situasjoner(81).

For etterforskningen fører ham ofte i fare, som da han knekker beinet etter et basketak med en farlig forbryter(32). Ved en annen anledning blir han kidnappet av en forbryterbande og er nær ved å bli sendt til Sibir(59). Han blir dessuten slått bevisstløs og havner på sykehus i nabobyen Shoreham(72). Det kanskje aller alvorligste tilfellet skjer imidlertid når Sam blir funnet fra sans og samling utenfor Morton-gården. Detektiven blir straks kjørt til sykehuset, uten at legene klarer å forstå hva som har hendt ham. Det viser seg at Sam er blitt utsatt for et fryktelig, nyskapende våpen, og er heldig som slipper unna med livet i behold(81).

Ekspert på skrivemaskiner
Sam føler en ganske sterk beundring for Hardy-guttenes dyktighet, og han oppmuntrer dem alltid så godt han kan(34). Det hender at han erter dem når det går smått med en sak, men oftere hender det at han kommer til dem for å be om hjelp når han har kjørt saken fast i en blindgate(34). Han er dessuten en god hjelp å ha når guttene utsettes for rettslige anklager og blir dømt uskyldig til fengselsstraff, for da ordner Sam Radley opp(55). Selv er han litt av en ekspert på skrivemaskiner(39).

Dersom guttene må gi seg med etterforskningen av en sak, stepper Sam naturligvis inn på kort varsel for å overta saken(75).

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons