Bayport


Bayport er hjembyen til den berømte detektivduoen som utgjøres av Frank og Joe Hardy. Byen er på omtrent 50.000 innbyggere og ligger ved Barmet-bukten, omtrent tre og en halv mils vei fra Atlanterhavskysten(1), i staten New York(109).

Innhold:
Hardy-hjemmet
Historie og geografi
Sentrum
Infrastruktur
Aktiviteter og fornøyelser


Tegning av Baumann, lastet opp til Facebook-siden Hardy Boys Fan Club av Robert Finnan.

Hardy-hjemmet:
Hardy-familien holder til i en flott mursteinsvilla i High Street(8), eller Storgaten. Senere sies det at huset ligger i Elm Street, i den vestre delen av byen(20), og videre får vi vite at hjemmet faktisk ligger i skyggen av trærne på hjørnet av High Street og Elm Street(47). Ikke langt unna huset finner man også Maple Street(85). Bak huset finnes det en låve som guttene bruker som gymnastikksal. Her har de en samling av sportsartikler og det man vanligvis finner der gutter holder til, og låven er en yndet møteplass for vennegjengen(1). Tilhørende huset er det også en garasje, der Frank og Joe har sine motorsykler og sin bil stående(8), samt sine sykler(69). Over garasjen ligger familiens laboratorium(61).

Inne i selve huset har mesterdetektiven Fenton Hardy en egen hule av et arbeidsværelse(1) i første etasje, der det også finnes et kjøkken, en dagligstue og en hall(12). En veranda fører også inn i hjemmets første etasje(21). Frank og Joe har rom i andre etasje, og på den andre siden av gangen finnes et gjesterom(12). Et gjesteværelse finnes også i første etasje(67). I kjelleren har Fenton Hardy sin private kortbølgesender(53), som senere imidlertid blir flyttet opp i andre etasje(67).

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Historie og geografi:
Bayports gamle navn er Alaqua(35), og har hvert år en storslått 4. juli-feiring(35). Rundt byen går det en strandvei som snor seg langs det klippelagte landskapet, ved siden av bratte skråninger som velter seg ned i sjøen(1). Bukten ved byen har dessuten vært et arnested for både smuglere(2) og sjørøvere(100). Bayport har en egen strandlinje med flere båthus, blant annet ett der Frank og Joe har «Sporhund» liggende fortøyd(6).

Klimaet i Bayport er variert, med varme sommere(7) og vintere så kalde at elver og tjern forvandles til trygge skøytebaner(5)(8). Selv om byen ligger langt nord, rammes den av flere orkaner(81)(100). Bayport rammes også av et mindre jordskjelv, mellom 2 og 3 på Richers skala, selv om byen ikke ligger i noe jordskjelvområde(82).

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Sentrum:
I hovedgaten i Bayport finner man politistasjonen(1). Like i nærheten finnes det et torg, der man blant annet kan kjøpe seg frukt fra en av de mange bodene som finnes der(1). Milton-plassen ligger også rett ved hovedgaten, hvor blant annet en bank som blir utsatt for bankran ligger(63). Byens sentrum inneholder et forretningsstrøk(9) med en hel del forretninger, blant annet en sportshandel(54), og man kan for eksempel nyte livet på iskrembaren en varm sommerdag(7) eller besøke en av byens kafeteriaer(53). Også nye, innovative forretninger dukker opp, som «spiseautomaten» som spesielt tilfredsstiller Chet Morton(10). Etter hvert kan byen by på et svært kjøpesenter der det blant annet finnes en rekke restauranter, og mat fra det kinesiske, indiske, italienske og hawaiiske kjøkkenet kan nytes her(97).

Bayport Hotell virker å være byens dominerende hotell(16)(76), men turister kan også velge å ta inn andre steder - som på Bayview Motell(53) eller det mer eksklusive Bayport Chilton hotell(72).

Lengre vekk fra sentrum ligger de mindre pene bydelene, der kun de fattigste velger å bo(1), og det finnes en del fattige butikker langs kanten av bukten på østsiden av byen(20). Nord for sentrum er det litt mer landlig, der det også finnes en antikvitetshandel(54), samt en brakkeby der hovedsakelig menn med deltids- eller midlertidige jobber bor(63). I de sørlige utkantene av byen finnes kjøpesenteret Roxford(95).

En av avisene i byen heter Bayport Times(59)(61)(76). Bayport Press(79), Bayport Tidende – eller Bayport News på engelsk(86)(95) – og Bayport Gazette(103) er mindre konkurrenter. WBPT er en lokal tv-stasjon som serverer seerne spennende programmer(US 95), mens radiokanalen WBBX også driver en egen tv-kanal(103).

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Infrastruktur:
Bayport kan by på en jernbanestasjon(2), som ligger like ved Storgaten og er full av liv(3). Havnedistriktet i Bayort er malerisk, men også ganske skummel(18). Gatene er mørke og kronglete, med små sjapper, tvilsomme hoteller og stinkende restauranter. Dampskip og større passasjerskip trafikkerer havnen, med avganger til både inn- og fjernt utland. Til storbyen New York er avstanden på omtrent halvannen time med bil(86).

Det er nylig åpnet en flyplass like på utsiden av byen(9), som huser privat- og postfly foruten passasjerfly som ofte frakter menneskene til andre, amerikanske byer. Senere dukker nok en flyplass, Quinns Lufthavn, opp nord for byen med internasjonale ruter samt en stor andel luftskiptrafikk(70)

I utkanten av byen, rett ved Bayports vannreservoar, ligger det også noen nedlagte gruver(99).

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Aktiviteter og fornøyelser:
Om vinteren går Bayports ungdom gjerne på skøyteturer(5), eller tar en tur i akebakken i byen(5). På varmere dager kan byens innbyggere more seg med karuseller, spøkelseshus, speilkabinett, berg- og dalbane eller grille på det store uteområdet i fornøyelsesparken Elkin-parken(36) eller se eksotiske dyr og besøke det store tivoliet i Ville Verden, nord for byen(70). Et annet sted å besøke er Tivoli Ellevill, en populær fritidspark på Riksvei 10, også det nord for byen(86), eller tivoliet i Bayport-parken(84). Byen avholder en årlig missekonkurranse, der Iola Morton et av årene gjør det sterkt(110). For ungdommene finnes det også et ungdomshus i byen, forært til dem av en nå avdød gammel dame(81).

Rialto Kino viser de nyeste filmene i byen, blant annet spennende detektivthrillere og filmavisen(16), og kinoen skifter senere navn til Bijou kino(53). Bayport Palassteater arrangerer blant annet trylleturneringer(85), og det finnes også et gammelt operahus i byen(85). Det ble planlagt revet, men etter en rekke protester ble det besluttet at operahuset skal restaureres og bevares som en historisk bygning(85). Det finnes også flere golfbaner rundt byen(56), mens man kan besøke det nye Howard-museumet i den nordvestre delen av byen(69). Alfresco Disco er en utendørs paviljong som nylig er blitt bygget i minneparken i sentrum, for å sørge for sommerunderholdning for byens ungdommer(74). Bayport Zoo kan blant annet vise frem en rekke slanger(84)(2i1, 1a). Bayport arrangerer også egen sommerfestival, med blant annet motorsykkelrace og danseoppvisninger(72), og en campingplass i byen blir brukt som base for et omreisende sirkus(83).

Tilbake til innholdsfortegnelsen

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons