Fenton Hardy


Fenton HardyFullt navn: Fenton Hardy
Alder: Mellom 40 og 50 år
Sivil status: Gift med Laura
Bosted: Bayport
Yrke: Privatdetektiv
Beskrivelse: Høy og mørk, kraftig men ikke tykk. Mørkt hår og mørke øyne, i likhet med Frank.
Første opptreden: «Hardyguttene og skatten i tårnet»

Kone: Laura Hardy
Barn: Frank Hardy og Joe Hardy
Søsken: Gertrude Hardy
Annen familie: Abner (avdød bestefar), Ruth Hardy (kusine), Elmer Hardy (tremenning)

Fenton Hardy er en kjent detektiv som gjennom mange år har utmerket seg under sin praksis ved detektivstaben i New York-politiet, og som for noen år siden har begynt for seg selv som privatdetektiv i byen Bayport(1). Han er gift med Laura, og har to sønner; Frank og Joe. Første gang vi møter Fenton Hardy er han 40 år gammel(1), mens vi senere får opplyst at han er i 50-årsalderen(22). Antakelig er han i midten av 40-årene, noe som også blir beskrevet, men Hardy ser uansett ung ut for alderen(69).

Som ung var han elev ved Woodson-skolen like utenfor Bayport(33), og mens han gikk på gymnaset hadde han sin glanstid som stavhopper(70) – uten at han har glemt gamle kunster på sine eldre dager. Samtidig som han studerte på college jobbet han på et teater i Bayport(85). Foreldrene hadde nemlig ikke mye å rutte med mens han studerte, og han ville gjerne hjelpe dem med å få endene til å møtes(85). Han har også gått på militærets befalskole i sine yngre dager(29), og i New York-politiet var han en av toppene(72).

   «Ålreit,» sa Joe trist. «Så gikk den planen i vasken. Kom nå, Frank. Vi får finne på noe annet.»
   «Ute etter belønningen, hva?» sa Hardy lurt.
   «Ja, og vi kommer til å få den også.»
   «Det håper jeg. Men dere kan ikke be meg om mer hjelp enn jeg alt har gitt dere nå. Det er min sak, husk det. Fra nå av er dere mine konkurrenter.»
   «Det er i orden.»

–– Hardyguttene og skatten i tårnet

Familiemann
Detektiven har inngående kjennskap til de fleste storforbrytere i landet, og er så dyktig i sitt fag at han regnes som en av Amerikas fremste på det området(3). Det var alle de private anmodningene om hjelp i etterforskningssaker som gjorde at han bestemte seg for å bli privatdetektiv(6), og han har mange kunder som kommer langveisfra for å spørre ham til råds(7). Men selv om han løser saker for privatpersoner og forretninger, har han også løst en rekke saker for regjeringen(11). Arbeidet har gjort ham kjent også utenfor landegrensene, som i Canada(18)(42) og helt opp til Alaska(38).

Selv om Fenton Hardy er en opptatt mann, har han alltid tid til å ta seg av familien. Av den grunn har han et så oppriktig og godt forhold til sønnene at han kunne vært deres egen bror, og han liker å spøke med sønnene sine(1). Kontoret hjemme i Bayport er litt av et museum, for der har han oppbevart våpen og andre gjenstander til minne om de mysteriene han har løst(11). Han passer på å spille tennis med sin kone én gang i uken(96).

Han er ingen fan av krimfilmer på kino, og foretrekker mysteriene i stedet i det virkelige liv(16). Overfor innpåslitne pressefolk har han en «ingen kommentar»-holdning, både for å hindre lekkasjer og for å vokte over sine klienters privatliv, en holdning som også sønnene arver(79). Likevel har han venner i avisen Bayport Times, som forer ham med opplysninger dersom han trenger det(2i1, 2b). For øvrig er han en svært dyktig båtfører, og sønnen Joe «vet ikke om noen som kan manøvrere en racerbåt som ham»(33).

Glad i ferier
Når Fenton ikke er opptatt med å løse en sak, er han ofte å finne i sitt private leseværelse i hjemmet, med en avis eller en bok i hånda(2). Han tar med seg familien i kirken på søndager(2), men kan fort finne på å dra plutselig av gårde, uten å si ifra hvor, og være borte i flere dager. Han har imidlertid alltid en naturlig forklaring når tiden er inne til å fortelle det(2). Siden han ofte må reise vekk uten foregående varsel, har familien forsonet seg med hans plutselige avreiser(7).

Hardy foretrekker tog fremfor bil på sine reiser(22), men kjøper etter hvert et fly som flygeren Jack Wayne har ansvaret for(37). Han kan finne på å ta med kona på ferie i Karibien, når han likevel skal på et jobboppdrag dit(51), eller til steder som Grand Canyon(61) og Paris(103). Ved én anledning tar han seg jobb som vedlikeholdsmann i en Hollywood-produksjon, som et ledd i etterforskningen(61).

Hemmelig merke
Han har en avtale med sin kone om å sette et hemmelig merke under signaturen når han sender brev hjem, slik at hun kan være sikker på at det er ham som har sendt brevet(2). Han tar rett som det er på seg forkledning, gjerne for å slippe ubemerket ut av sitt eget hjem mens noen spionerer på utsiden(18). Detektiven har mange medhjelpere rundt omkring i landet, men hans fremste assistent er Sam Radley. Hardy har også et eget kontor i New York(110).

Selv om Fentons detektivegenskaper har skaffet ham mange oppdrag og stor berømmelse, er han ingen rik mann(9). Han har trent seg til ikke å vise følelser mens noen ser på, men når han finner sine egne sønner og Chet etter at de har blitt bortført klarer han ikke å la være å gi dem en klem(25).

Farefullt yrke
Detektivyrket setter ham av og til i store farer: En gang forsvant detektiven sporløst fra Bayport, og sønnene satte inn alt for å finne ham. Fenton Hardy hadde da blitt kidnappet av en bande som mente han visste for mye. I den forbindelse viste det seg at detektiven er så ærlig at han nekter å skrive under på en taushetserklæring om det han vet, selv om alternativet antakelig er å bli drept(2).

Ved en annen anledning ble han skutt i beinet av en forgiftet pil, og var svært nær ved å dø(28), og Hardy har også blitt slått sanseløs ned av forbrytere i Kentucky - så hardt at han holder på å dø(45). Bare tilfeldigheter redder ham fra den visse død i Baltimore(52), og hans fiender har også gått til det skrittet å bombe Hardyenes hjem, slik at familien må ta inn på hotell(34). Han er også blitt forsøkt drept av banditter helt nede i Sør-Amerika(86). For å slippe unna sine fiender kler han seg ofte ut på en måte som gjør at ikke engang sønnene kjenner ham igjen(79).

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons