Tony Prito


Tony PritoFullt navn: Tony Prito
Alder: 16-18
Sivil status: Singel
Bosted: Bayport
Yrke: Skoleelev
Beskrivelse: Mørkt hår, gnistrende øyne og olivenfarget hud
Første opptreden: «Hardyguttene og skatten i tårnet»

Foreldre: Herr Prito og fru Prito
Annen familie: Roberto Prito (avdød onkel), Ralph (fetter), Bernie Marzi (tremenning)

Tony Prito er en av guttenes beste venner, er like gammel som Frank Hardy(39), går på Den høyere skole i Bayport(1), og bor på nordsiden av byen(45). Han har mørkt hår, og de gnistrende øynene og den olivenfargede huden avslører at han ikke er født i USA(7).

Tony er nemlig sønn av en velstående, italiensk entrepenør, og oppvokst i Napoli i Italia(2). Faren er en av de mest ansette italienerne i Bayport(3). Familien har vært kort tid i Amerika, og Tony snakker derfor gebrokkent engelsk(1). Likevel har han rukket å bli kjent for sine modige - for ikke å si dumdristige - eventyr(2).

Mekanikeren
Han er glad i mekanikk, og Tony kan faktisk ikke se en motor uten at han må bort og fingre med den(2). Han er også en meget dyktig båtfører(2), i tillegg til at han spiller trekkspill(9). Når han har fri fra skolen arbeider Tony ofte for faren i Pritos bygningskompani(23), og om sommeren kjører han gjerne farens lastebil(37). Arbeidet for faren kan føre Tony opp i trøbbel, som når han knekker beinet når han faller ned fra balkongen i et gammelt operahus i Bayport(85). Han er imidlertid heldig som slipper med et beinbrudd, for Tony kunne fort brukket nakken i situasjonen(85).

Ved en anledning tar han sommerjobb som elvevakt i Statens viltverntjeneste i Alaska(38), men støter på trøbbel, og sender beskjed til Hardy-guttene og Chet Morton om at de må komme og hjelpe ham. Senere slår han seg inn på forretninger i Bayport, i hvert fall midlertidig, når han og Biff Hooper kjøper en utstoppet hval og stiller den ut til en pris på to kroner per besøkende(48). De to er nære venner som også kan finne på å dra på fiskeferie til Michigan sammen(55). Tony har også jobbet i fornøyelsesparken Ville Verden(70) og som mekaniker på et omreisende sirkus(83).

Opprinnelig fra Napoli
Han er ofte å finne i «Napoli», båten som er oppkalt etter familiens hjemsted i Italia, og som faren kjøpte kort tid etter at de ankom Amerika(2). Det er en vakker og kraftig farkost med slanke linjer(2). «Napoli» var den hurtigste båten på Barmet-bukten helt til Hardy-guttene fikk sin «Sporhund», og det er ikke fritt for at det hersker en spøkefull uenighet angående båtenes fartsprestasjoner(6).

Tony ville egentlig ha faren til å kjøpe en bil, men angrer ikke på at faren valgte en båt i stedet – den har gitt ham «mer moro enn noe annet han har vært med på siden han kom til Amerika»(2). Senere blir imidlertid båten totalvraket når en skruppelløs banditt skyter mot «Napoli» med en gammel kanon ved Sjørøverodden utenfor Bayport, for å ta livet av guttene(35).

Like etterpå kjøper Tony seg en ny båt, «Napoli 2», som en erstatning for den totalvrakede originalen(37).

Amerikansk fotball-stjerne
Når Tony er ferdig på gymnasiet, er planen at han skal begynne på «et eller annet» universitet(9) Inntil da er han en av de faste spillerne på Bayports skolelag i både vanlig fotball(32) og amerikansk fotball(15), og omtales sågar som stjernespilleren på skolelaget(33). Tony spiller trommer, og er en del av bandet Ekvator(57). Han tar gjerne et slag biljard(45), eller spiller tennis mot Biff Hooper(60). Han driver også med fekting(61), og har en tysk fårehund som heter Axel(45). Han har vært uheldig ved minst én anledning og skadet – muligens brukket – ankelen(63). Han går aldri av veien for å hjelpe detektivvennene sine, og er spesielt dyktig til å skygge mistenkte, noe han har gjort ved flere anledninger(69).

Tony har en avdød onkel som bodde i New York, hvis etterlatte samling med antikviteter sørget for å sende Tony og vennene hans på et farlig eventyr i Guatemala(36). Der gled Tony selv, med en utkledning, inn i befolkningen som en indianer(36), og også ved andre anledninger glir han inn i lokalbefolkningen: I Puerto Rico går han for å være puertoricaner(37), og han kan også utgi seg for å være spanjol(45).

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons