Fullt navn: Nelson Olaf
Alder:
Sivil status:
Bosted: Bayport
Yrke: Politimann
Beskrivelse:
Første opptreden: Secret of the Red Arrow

Politimester Nelson Olaf er en pest og en plage for Hardy-guttene når han dukker opp i den første boka i Hardy Boys Adventure-serien. Der er han til å begynne med en politikonstabel under politimester Gomez, og han liker å gjøre livet surt for guttene. Grunnen er at Hardy-guttene har inngått en avtale med politiet om å slutte å etterforske forbrytelser, og Olaf – som ikke har sansen for at guttene interferer i politiets oppgaver, og stadig leverer bedre resultater enn dem – sørger for å minne dem titt og ofte om avtalen(AD 1).

Men når guttene avslører forbrytertrusselen som har hvilt over Bayport i årevis, innrømmer Olaf at han skylder Frank og Joe en beklagelse. Likevel bedrer ikke forholdet seg nevneverdig, og guttene blir både sjokkert og skuffet når de oppdager at Olaf er blitt forfremmet til politimester når den forrige sjefen går av med pensjon(AD 2).

Etter hvert blir forholdet mellom politimesteren og Hardy-guttene bedre, om enn fortsatt ikke rosenrødt. Nelson Olaf innrømmer at guttene er flinke detektiver, men liker ikke at de løser saker som selv Bayport-politiet strever med(AD 6).

Vi vet lite om politimesterens privatliv, men han har røpet at han har en datter på åtte år(AD 3).