The Yellow Feather Mystery


The Yellow Feather Mystery<< Forrige bok
      Neste bok >>

ORIGINAL UTGAVE:
Nummer: 33
Utgitt: 1953
Sider: 216
Skrevet av: William Dougherty
Synopsis: Andrew E. Svenson
Forsideillustrasjon: Rudy Nappi
Norsk tittel: Hardyguttene og operasjon den gule fjær

Handling:
På en skole ved Pile-elven utenfor Bayport, der Fenton Hardy var elev som ung, blir Frank og Joe Hardy tilkalt for å løse et mysterium som har dukket opp. Den tidligere eieren og bestyreren av skolen er nylig død, og sønnesønnen mottar trusler fra en skummel mann som kaller seg «gule fjær».

Sønnesønnen mener at han er den rettmessige arvingen av skolen, men flere mener det samme – både den tidligere eierens assistent og «gule fjær» selv hevder sin rett til eierskapet.

Dermed er det opp til guttene å finne den avdøde mannens testamente for å avgjøre striden. Det er lettere sagt enn gjort. Noen ønsker å stikke kjepper i hjulene deres, og det viser seg livsfarlig å grave i tidligere elevers grumsete historie.

Et iskaldt mysterium i en iskald vinter fører guttene – bokstavelig talt – på tynn is. Hvem er den mystiske «gule fjær» som ønsker den rettmessige arvingen av veien?

   "It's Chet! We forgot all about the sleigh ride," Joe groaned as he looked around at their half-completed work. "It must be six o'clock."
   He opened the lab door and faced Chet and Callie.
   "I don't know whether we can go after all," Frank began, stepping to the door. He looked apologetically at the girl. "We hate to pass up all this fun, but you see, this is really business-"
   "Frank Hardy" - Callie shook her finger in mock anger - "this is one time when pleasure comes before business. You have a date!"
   Frank winked at his brother. "What say, Joe- think we can give up our sleuthing for a few hours?" he asked with a chuckle.
   "Let's go!" Joe grinned. "This problem will still be here for us tomorrow!"

Persongalleri:
Se den norske utgaven for utfyllende persongalleri.

Vurdering:
Denne historien har alt, og bør regnes som en av klassikerne i serien. Mysteriet er intrikat, men ikke for innviklet. Miljøet er godt skildret, og den kalde Bayport-vinteren gir alltid en fornøyelig ramme rundt fortellingen. Persongalleriet er ikke for stort, og i tillegg blir guttene tvunget til å grave i en mørk fortid som til slutt møter dagens lys. Denne boken leste jeg lite som yngre gutt, men gjør inntrykk selv den dag i dag. En fortjent toppkarakter.


The Yellow Feather Mystery, revidert utgaveREVIDERT UTGAVE:
Utgitt: 1971
Sider: 181
Skrevet av: Priscilla Baker-Carr
Synopsis: Andrew E. Svenson
Forsideillustrasjon: Rudy Nappi
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk

Handling:
Som i de fleste av de andre reviderte utgavene på denne tiden, har Priscilla Baker-Carr her først og fremst kuttet ned i teksten – og ikke endret historien nevneverdig ellers.

Overfallet av Frank relativt tidlig i boken ser ut til å være utelatt, og det virker som om Henry Kurt ikke er like vennlig innstilt overfor guttene som han er en liten stund i den originale utgaven. Detaljene i letingen etter det forsvunne testamentet er også kortet ned på, mens overfallet av Joe mens han er på tur med Benny Tass og Henry Kurt ser ut til å være borte.

   "Benny Tass!" Frank murmured.
   To Greg, the name meant nothing. To the Hardys, however, Tass was a familiar Bayport visitor. A senior at the Academy, he spent a great deal of his in town with a group of older boys and fancied himself to be a big shot.
   When Benny spotted the Hardys he flushed and muttered an indistinct greeting.
   Frank spoke up. "Benny, that's a good-looking belt you're wearing."
   "Do the studs go all the way around?" Joe asked, flipping up Tass's coat.
   "Hey, cut that out," Benny blustered.
   Frank stepped in front of Tass, blocking him.
   "We were interested in the belt," he said, "because it looks just like the one worn by somebody who was listening outside a certain door."

Forsider:

USA original tekst, 1953.
Rudy Nappi.
USA revidert tekst, 1971.
Rudy Nappi.
UK revidert tekst, 1973.
Peter Archer.


Har du lest 'The Yellow Feather Mystery' på engelsk? Legg igjen en kommentar under!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons