The Secret Panel


The Secret Panel<< Forrige bok
      Neste bok >>

ORIGINAL UTGAVE:
Nummer: 25
Utgitt: 1946
Sider: 212
Skrevet av: Harriet Adams
Synopsis: Harriet Adams
Forsideillustrasjon: Russell H. Tandy
Norsk tittel: Hardyguttene i død manns hus

Handling:
Hardy-guttene blir innblandet i et nytt mysterium når de hjelper en fremmed mann med bilen hans langs veien ved Bayport. Den fremmede ber dem nemlig om å gjøre ham en tjeneste i huset hans, og gir dem samtidig en nøkkel for å låse seg inn med. Guttene forstår imidlertid lite når det viser seg at dørene i huset mangler både nøkkelhull og dørhåndtak, og mysteriet blir ikke mindre når de får vite at husets eier har vært død i fem år.

Men det er ikke den eneste saken de blir innblandet i. Chet Mortons nyeste båtkjøp viser seg å være en svært uheldig investering, og Frank og Joe må hjelpe vennen med å få fatt i den kjeltringaktige selgeren. Samtidig etterforsker faren deres en rekke museumsinnbrudd, og mistanken om at sakene kan være koblet sammen øker.

Men dette er kjeltringer som ikke går av veien for noe. En venninne av moren blir kidnappet, og en ung gutt sies å være skutt etter å ha blitt tvunget med i banden.

Løsningen på alle mysteriene virker å kunne finnes i den døde mannens hus. Men klarer guttene å avsløre hemmelighetene som befinner seg inne i huset?

   "Maybe we can turn the tables on Chet," he suggested, with a grin. "Aunt Gertrude says he eats us out of house and home."
   Frank was inclined to feel that his brother had another reason for going there. lola Morton! But he said nothing about this.
   "Sure thing," he laughed. "Mrs. Morton's about the best cook in the world."
   When the brothers reached home, they whispered to their mother where they were going. But they could not get out of the house without Aunt Gertrude remarking about the fact.
   "Gallivanting again!" she said sternly. "Home the last thing at night, and out first thing in the morning. Now you've been in this house just about five minutes, and you're going out again. Why can't you sit down and be quiet?"
   "'Cause we have the itch to be doin' somethin'," said Joe.
   Aunt Gertrude turned a disapproving gaze on her nephews. "I'd say it would be better if you'd sit down and do something to improve your English," she stated. "When I was a girl your age---"
   "Oh," said Joe, a twinkle in his eye. "Dad told us you were a tomboy, Aunt Gertrude."

Persongalleri:
Se den norske utgaven for utfyllende persongalleri.

Vurdering:
Dette er stor klasse, ikke overraskende - for «Død manns hus» er en av de best likte bøkene i hele serien blant Hardy-fans. Mysteriene er intrikate, det skjer noe hele tiden, det finnes ikke dødpunkter i fortellingen. I tillegg finnes noe som kan kalles progresjon i Hardy-guttenes jenteforhold, med Joes tendenser til flørting med Iola. Det som skiller boka fra toppkarakter er det at historien til slutt blir litt for innviklet. Det blir litt for mange ulike mysterier å holde oversikt over, selv om alle sammen flettes fint sammen mot slutten. Uansett en bok som virkelig er verdt å lese!


The Secret Panel, revidert utgaveREVIDERT UTGAVE:
Utgitt: 1969
Sider: 178
Skrevet av: Priscilla Baker-Carr
Synopsis: Harriet Adams
Forsideillustrasjon: Rudy Nappi
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk

Handling:
Den reviderte utgaven av boka følger stort sett helt den samme handlingen som originalen. Den er kuttet ned nesten 40 sider, men inneholder stort sett de samme elementene og karakterene.

Av endringer som kan nevnes, gir ikke John Mead fra seg nøkkelen til huset sitt til Hardy-guttene. I stedet finner Joe den på veien etter at de har hjulpet Mead med bilen hans, og før de klarer å levere den tilbake oppdager de at eieren av huset har vært død i fem år.

En annen endring er at banden som Fenton Hardy er på jakt etter, ikke driver med museumstyverier som i orginalen. I stedet robber banden varehus for tv-er og stereoanlegg. Det er altså tydelig at handlingen er ment til å være mer moderne enn orginalen.

   Joe stretched. "That's enough heavy work for one day," he said. "We're supposed to be on summer vacation!" Suddenly he stopped short. "Hey, Frank, take a look at this!"
   "What is it?"
   "A key. Sure looks funny."
   Frank examined the large, strange-shaped object that Joe had picked up from the spot where the car had turned over.
   "It must belong to Mead," he said. "Maybe we'd better take it over to his house later."
   "He won't be there for a week, Frank."
   "I know, but someone else might. Come on. Let's go.

Forsider:

USA original tekst, 1946.
Russell H. Tandy.
USA revidert tekst, 1969.
Rudy Nappi.
UK revidert tekst, 1990.
Ukjent.


Har du lest 'The Secret Panel' på engelsk? Legg igjen en kommentar under!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons