The Great Airport Mystery


The Great Airport Mystery<< Forrige bok
      Neste bok >>

ORIGINAL UTGAVE:
Nummer: 9
Utgitt: 1930
Sider: 210
Skrevet av: Leslie McFarlane
Synopsis: Edward L. Stratemeyer
Forsideillustrasjon: Walter S. Rogers
Norsk tittel: Hardyguttene og mysteriet på flyplassen

Handling:
Frank og Joe er på vei ut for å ta en titt på Bayports nye flyplass, når de får øye på et postfly som ser ut til å ha mistet kontrollen. Flyet må nødlande, og det er bare med nød og neppe at fartøyet ikke kolliderer med guttenes bil.

Piloten, som åpenbart har drukket, kommer med grunnløse påstander om at det er guttene som har skylden for krasjet. Når han senere får sparken som flyver, skylder den usympatiske piloten igjen på guttene.

Dermed har de fått en fiende for livet, og det skal vise seg at flyveren kan få guttene oppi trøbbel.

Noen begynner nemlig å stjele verdifull post fra postflyene, og saken tar en overraskende vending når Frank og Joe selv arresteres - etter at det er funnet spor på flyplassen som kaster mistanken på de to guttene.

De slipper ut av fengsel, men ikke vekk fra mistanken - og Frank og Joe må selv avsløre de virkelige posttyvene for å bevise sin uskyld.

   "A scandal!" fumed Hurd Applegate.
   "A shame and a scandal!"
   "You're right, Elroy!" declared Mr. Apple-gate. "It is a shame and a scandal. I never heard of anything so disgraceful. The Hardy boys in jail! Impossible! And bail set at fifty thousand dollars! An outrage!"
   "Idiotic!" raged Mr. Jefferson. He bowed to Mr. Hardy. "How do you do, Mr. Hardy. Mr. Applegate and I were just talking about our stamp collections when the boy came with the afternoon paper. We read it. We saw the headlines. 'Hardy Boys in Jail.' And at once I said: 'This is an outrage!'"
   "You did, Elroy," affirmed Hurd Applegate. 'And I said: 'This is a scandal.'"
   "Yes, Hurd, you said it was a scandal. And it is a scandal. So we put on our hats and came down here immediately."

Persongalleri:
Se den norske utgaven for utfyllende persongalleri.

Vurdering:
Det oser av tidlig Hardy-atmosfære i denne boka, som jeg kun leste én gang som barn - og som jeg derfor ikke husket mye av i mer voksen alder. Jeg liker spesielt godt henvisningene til tidligere bøker, og en hyppig bruk av tidligere gjestekarakterer. Man får også en følelse av å være med på tidlig flyhistorie, med gode beskrivelser av «magien» rundt de første flyene. Så hva trekker ned fra en sekser? Vel, mysteriet er kanskje litt «kjedelig». Skurkene virker litt tannløse. Det kunne vært enda mer action. Og noen av elementene, ikke minst guttenes skolegang og videre fremtidsplaner, blir aldri helt avsluttet.


The Great Airport Mystery, revidert utgaveREVIDERT UTGAVE:
Utgitt: 1965
Sider: 175
Skrevet av: Tom Mulvey
Synopsis: James D. Lawrence & Harriet Adams
Forsideillustrasjon: Rudy Nappi
Norsk tittel: Hardyguttene og spøkelsesflyveren

Handling:
Frank og Joe får et oppdrag av faren: En fabrikk som produserer gruveutstyr er utsatt for tyverier av kostbare platinadeler, og det er opp til guttene å løse mysteriet.

For å kunne klare det, blir guttene ansatt som arbeidere på fabrikken. De oppdager imidlertid raskt at noen misliker deres nye arbeid, ettersom Hardyene utsettes for flere farlige angrep.

Samtidig dukker det opp et nytt mysterium: En av selskapets egne piloter opplever at en tidligere kollega, som omkom i en flyulykke for noen måneder siden, hjemsøker ham. Frank og Joe får selv høre den spøkelsesaktige stemmen over radioen, som både kommer med trusler og som plystrer på den avdøde flygerens favorittmelodi.

Hvilken sammenheng har spøkelsespiloten med tyveriene av platinadelene? Finnes det spøkelser i det hele tatt?

Det er opp til Hardyguttene å finne ut, noe som byr på farer både på land, i luften og til sjøs!

   Just then the radio speaker again crackled to life. A weird sound, like a disembodied chuckle, came eerily from it. Then a voice spoke. "The dead can tell no tales!"
   "That is Clint Hill!" Diamond murmured, looking like a ghost himself.
   "What do you make of it?" Frank asked.
   "Only one thing," said Diamond in a frightened voice. "I never used to believe in ghosts. But now I do!"

Persongalleri:
Se den norske utgaven for utfyllende persongalleri.

Vurdering:
En indikasjon på hvor spennende en Hardy-bok er, er ofte hvor lang tid det tar å lese den. Går det raskt, er det en spennende bok - og vice versa. Denne gikk svært tregt. Plottet er langdrygelig og lite spennende, rett og slett kjedelig å lese. Samtidig er stjålne fabrikkdeler i Bayport rett og slett ikke de mysteriene som engasjerer meg mest. Det tar seg litt opp mot slutten, men det er for sent for å redde boka.

Forsider:

USA original tekst, 1930.
Walter S. Rogers.
USA original tekst, 1944.
Stricker.
UK original tekst, 1953.
Frank Varty.
USA revidert tekst, 1965.
Rudy Nappi.
UK revidert tekst, 1972.
Peter Archer.
UK revidert tekst, 1983.
Ukjent.
UK revidert tekst, 1993.
David Browne.


Har du lest 'The Great Airport Mystery' på engelsk? Legg igjen en kommentar under!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons